Home Ostale rubrike Hrana & Piće Simptomi nedostatka proteina u vašoj prehrani

Simptomi nedostatka proteina u vašoj prehrani

0
Simptomi nedostatka proteina u vašoj prehrani

Ima li vaša prehrana nedostatak proteina? Hrana je jedan od najvažnijih čimbenika razvoja ljudskog bića. Toliko je važno za vaše tijelo da će vam današnja energija ovisiti o tome što ste uključili u vašu prehranu. ono što se može nazvati hranom je gorivo za vaše tijelo. Kao rezultat toga, kvaliteta hrane utječe na vaše zdravlje i učinkovitost za obavljanje stvari. Iz toga se ističu nekoliko relevantnih spojeva poput ugljikohidrata , masti i proteina.

Važnost proteina u prehrani

U suvremenom društvu obično je uobičajeno imati dijetalnu neravnotežu. To je zbog većeg unosa proteina. Zbog promjene u prehrambenim navikama, također počinjete pokazivati deficit(nedostatak) ovog važnog spoja.

Potrebno je znati ulogu koja proteina igra u vašem tijelu. A, što im je njihova stvarna važnost:

Daj vam približno 15% ukupne dnevne energije.

Pomaže kod stvaranja mišića, noktiju, kože i kose.

Proizvodi protutijela. Kao rezultat toga, oni mogu liječiti infekcije.

Pomaže procesu mršavljenja zahvaljujući jačanju mišića.

Pomaže kod proizvodnje crvenih krvnih stanica i enzima.

Igra važnu ulogu u homeostazi vašeg tijela. Naime, oni utječu na vodu prisutnu u vašem tijelu.

Znakovi i simptomi koji pokazuju na nedostatak proteina u vašoj prehrani

Moramo znati koji su glavni znakovi nedostatka proteina u našoj prehrani. Da bismo to učinili, moramo imati na umu važne procese u tijelu, koji uključuju proteine. Ako primjetite da se neki od sljedećih simptoma pojavljuje, najbolje je napraviti sastanak s zdravstvenim stručnjacima (posebno nutricionistom). To će vam pomoći da dobijete odgovarajući tretman ili dijetu.

Bolesni

Naravno, prvi sustav koji odgovara na bilo kakvu prijetnju zdravlju vaš je imunološki sustav. Ispada da je to uvelike vezano za proteine. Kada ne unosite ovaj moćan nutrijent u vašoj prehrani, vjerojatno je da imate manjak antitijela: to su strukture koje imaju bjelančevine kao temelj. Zbog toga ćete češće biti bolesni.

Gubitak mišićne mase zbog nedostatka proteina

Jedna od najrelevantnijih i najčešćih funkcija proteina je stvaranje mišića. Ako idete u teretanu, jedna od prvih preporuka koje će vam dati jest povećati količinu proteina koje unosite kroz vašu prehranu. To vam omogućuje brži pristup vašem cilju (mišićna hipertrofija). Moguće je da imate problem vezan uz količinu bjelančevina koje ste dobili u prehrani. Primjetit ćete ovo ako vaši mišići počnu atrofirati ili se smanjiti.

Kako vrijeme prolazi, početi će se slabiti. kasnije, rast mišića koji ste stekli bit će znatno manji. To ne utječe samo na izgled osobe. Također donosi i negativne zdravstvene posljedice. Ozljede i grčevi su prve stvari koje će se pojaviti. Oni se pojavljuju po cijelom tijelu, a posebno u vašim gornjim i donjim udovima

Kronični umor

Kronični umor jedan je od glavnih znakova nedovoljne količine proteina u prehrani. To je obilježeno nesposobnošću vašeg tijela da učini određene uobičajene i normalne aktivnosti. To se može pojaviti u bilo kojem trenutku.

Opčenito, to se pojavljuje bez ikakvog razloga.

Problemi sa kožom

Tkiva koja su zadužena za stvaranje površine vaše kože zahtijevaju veliki broj hranjivih tvari. Oni ih koriste kako bi izvršili svoje osnovne zadatke. Među njima, ističe se protein. Kada se takva vrsta nedostatka dogodi, vaša koža ima problema s stvaranjem kolagena, keratina i elastina. To su temeljno za sve što je povezano s kožom, elastičnosti ili hidratacijom, između ostalog.

Vaša kosa također može izgledati loše. Vaši folikuli kose su najviše oštećene jer su napravljeni od bjelančevina. Takošer utječe na rast kose.

Zenstvena.com