Na novim BiH vozačkim dozvolama suglasnost da u slučaju smrti njegovi organi budu donirani

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je zakon predlagača Damira Arnauta po kojem će se na vozačku dozvolu upisivati da je vozač suglasan da u slučaju smrti njegovi organi budu donirani.

Riječ je o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, a on ovu opciju definira u slučaju da osoba potpiše takvu izjavu prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole.

Arnaut je na Twitteru napisao kako je ovo peti usvojeni zakon Kluba zastupnika Naše stranke i Nezavisnog bloka, a kako cijelo Vijeće ministra BiH ima tri usvojena zakona. “Ovo je normalna praksa u svijetu”.

U vozačku dozvolu se upisuje ako osoba želi da donira organe u slučaju smrti. Ne gubi se vrijeme na suglasnost obitelji u situacijama kada je svaka sekunda bitna. Spašavaju se brojni životi”, kazao je Arnaut za Klix.ba.

Kolege koje su glasale protiv nisu samo nehumani, dodaje on, već ne dopuštaju ljudima da iskažu svoj izbor. “Ako oni ne žele donirati organe, mogu se tako izjasniti kad vade vozačku, ali oni ne žele nikome dopustiti da se izjasne drugačije. Dobro je da smo danas ipak imali veći broj humanih i razumnih poslanika”, zaključio je on.

Klix.ba