Savjeti uz koje ćeš oprati zimsku jaknu ili kaput, a da ih ne uništiš

Zimska jakna je u hladnom godišnjem dobu najvjerniji pratitelj. Ali, koliko god nam je to mučno, moramo je s vremena na vrijeme oprati. S ovim savjetima ništa neće poći po krivu.

Spadaš li među one koji se boje sasvim normalno oprati jaknu ili zimski kaput u stroju za pranje rublja? To zapravo uopće nije teško ako paziš na nekoliko stvari. Otkrit ćemo ti sve što trebaš znati o tome.

Zašto i koliko često treba čistiti zimsku jaknu?

Snijeg, kiša, prljavština ili sol za posipavanje: jakna za zimu izložena je mnogim opterećenjima te barem jednom godišnje zavrjeđuje čišćenje. Ako dobro njeguješ zimsku jaknu, još dugo ćeš biti zadovoljna u njoj.

Najbolje je oprati zimsku jaknu prije nego je u proljeće objesiš do sljedeće zime u ormar. Kad dođe hladnije vrijeme, bit ćeš sigurna da te očekuje fino meka i čista jakna ili kaput.

Treba paziti na različite materijale

Zimska jakna nije samo zimska jakna. Postoje razlike u odabiru materijala – i na to treba paziti kod pranja. Prema tome se određuje temperatura pranja, deterdžent i pravi program.

Kako prati pernatu jaknu

Pernate jakne omiljene su u zimi jer jako drže toplinu. Mana: perje ne podnosi baš vodu pa kod pranja trebaš biti jako oprezna.

Pernatu jaknu uvijek peri samu i maksimalno na 40 stupnjeva. Osim toga, trebaš koristiti posebno sredstvo za pranje pernatih jakni koje neće uništiti osjetljivu jaknu s agresivnim sredstvima. Potom jaknu isperi još jednom s običnom vodom (taj program trebala bi imati svaka perilica).

Kako bi se paperje dobro posušilo i opet bilo mekano, jaknu je najbolje sušiti u sušilici. Trik: stavi tenisku lopticu u bubanj – pobrinut će se da jakna za vrijeme sušenja bude stalno u pokretu.

Kako prati vuneni kaput

Kod vune se radi o životinjskim prirodnim vlaknima koja su u pravilu vrlo osjetljiva. Zato vuneni kaputi trebaju posebnu njegu. Za pranje ove jakne preporučuje se ručno pranje. Stavi malo sredstva za pranje u hladnu vodu. Ostavi jaknu nekoliko minuta da omekša, potom je isperi te je polako vrati u prvobitni oblik.

Ogrtač od vune ne smije se stavljati u sušilicu, nego je najbolje da se suši ležeći na stalku za sušenje rublja.

Pranje jakni od umjetnih vlakna

Jakne od umjetnih vlakna, poput poliestera, uglavnom su impregnirane kako bi zadržale zimu s vanjske strane. Nakon pranja na niskoj temperaturi i niskom broju okretaja trebaš jaknu impregnirati posebnim sprejom kako bi zaštita ostala postojana te bi još dugo mogla nositi tu jaknu.

Pet trikova za pranje ogrtača, jakni i sl. komada zimske odjeće

1.Pazi na prišivene etikete: na novoj zimskoj jakni piše koliko se često preporučuje prati je i kako se pere, a osobito je to slučaj kod pernatih jakni ili vune. Ako se držiš uputa proizvođača, ne bi ništa loše smjelo dogoditi. Ako se ipak nešto neplanirano dogodi, a držala si se pravila proizvođača, imaš pravo reklamirati tu jaknu.

2.Nemoj koristiti omekšivač: za ručnike ili omiljeni šal je omekšivač dobra ideja, ali za zimske jakne nije. Napada materijal te olabavljuje vlakna.

3.Zatvori zatvarač prije pranja: prije nego staviš jaknu u bubanj, zatvori sve zatvarače. Tako ćeš osigurati jaknu od mogućih oštećenja pri pranju.

4.Skini krzneni ovratnik: mnoge zimske jakne i kaputi imaju krzneni ovratnik koji se može skinuti. Svakako to napravi prije pranja.

5.Grubu prljavštinu i mrlje tretiraj prije pranja: posebna sredstva za otklanjanje mrlja pomoći će ti riješiti se tvrdokornih mrlja. Ostatak će napraviti stroj za pranje rublja.

Miss7.hr