VIDEO: Solarni auto koji nikada ne trebate puniti

Kalifornijski startup Aptera, započeo je prodaju svojeg istoimenog solarnog auta i u predbilježbama je po cijeni od 26 tisuća dolara po primjerku, u manje od 24 sata rasprodao svih 330 vozila prve serije,

Apteru promoviraju kao “prvi solarni auto koji nikada ne trebate puniti”, jer na čitavoj svojoj površini posjeduje sunčeve ćelije, no to je jako relativno, jer mu punjenje sunčevom energijom omogućuje 64 km vožnje dnevno i to pod uvjetom da na raspolaganju imate lijep sunčani dan, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Suosnivač tvrtke, Chris Anthony, kaže da se 64 km ne čini puno, no ako auto koristite samo u gradu za odlazak na posao i nazad, teoretski doista nikada ne biste morali plaćati pogonsku energiju. Ako vam to neće biti dovoljno, možete ga puniti na klasičan način iz strujne mreže, čime ćete pomoću baterije od 100 kWh doći do dometa od čak 1600 km, što je gotovo trostruko više u odnosu na Tesla Model S.

Automobil je dvosjed na tri kotača, no uskoro će lansirati i model na 4 kotača, a od nule do stotke može doći za 3,5 sekunde.

U svakom slučaju djeluje nam jako fora, no obzirom da se radi o dvosjedu s gotovo nikakvim prtljažnim prostorom, jasno je da je ovo prije zamjena za bicikl ili motocikl nego za “normalni” auto.

Vidi.hr