Nekoliko odličnih savjeta kako da u kući bude toplije bez pojačavanja grijanja

Brtvljenje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rješavanje izlaska topline kroz proreze na prozorima i vratima. Naime, toplina se u kućanstvima najčešće gubi kroz neadekvatnu stolariju, a to možete provjeriti jednostavnim testom. Otvorite prozor ili vrata, na okvir stavite list papira pa zatvorite.

Ako papir lagano možete izvući, znači da na prozoru ili vratima gubite energiju, no i to se da riješiti bez puno muke. Gumena traka duga šest metara stoji par KM. Ako želite malo efikasniju zaštitu, tada kupite silikonsku traku koja je nešto skuplja, ali vrijedi svakog feninga.

Za prvu pomoć poslužit će i dekice pod vratima i/ili prozorima, ali tada će toplina odlaziti sa strane i na vrhu, ali barem neće dolje. To je kratkoročno rješenje, ali donekle pomaže da u kući bude toplije.

Također, izbjegavajte držanje prozora i balkonskih vrata na kipu jer će vam tako toplina izlaziti, a kvaliteta zraka neće postati idealna. Umjesto toga provjetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta tako da širom otvorite vrata i prozore, pa ih potom skroz zatvorite. To je puno bolja opcija i za provjetravanje i za uštedu na grijanju.

Još nekoliko odličnih savjeta kako da u kući bude toplije bez pojačavanja grijanja:

-Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, također, jedna mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj razini.

-Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom – tijekom dana na oko 20, a noću na 15 stupnjeva.

-Iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor.

-Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom zraku da izlazi kroz prozor. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućuje širenje topline prostorom.

-Dobro je i staviti dodatnu toplinsku izolaciju iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.

-Spuštanjem vanjskih i unutarnjih roleta toplina će se dulje zadržavati u prostoru.

-Ako je vani sunčano, razmaknite zavjese da bi toplina sunca ulazila u dom i tako ga dodatno zagrijala.

-Imate li u kući dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za prozračivanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan zrak. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora.

-Nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima jer će tako dodatno zagrijati prostor dok se hladi.

-Na pločice ili parket stavite tepih, bit će vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprječavati gubitak topline kroz hladan pod.

-Ako vam je kotao za centralno grijanje u hladnom prostoru kuće, bilo bi dobro da cijevi toplinski izolirate posebnim navlakama.

-Za jakih hladnoća na prozore možete staviti plastičnu foliju s mjehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, prodaju je na metre i nije skupa). Ona će pomoći da više topline ostane u prostoru.

24Sata.hr