Je li se bolje tuširati ujutro ili navečer?

Nekome više prije ujutro, nekome navečer, a evo što kažu znanstvenici…

Ključan je i sat, ne samo doba dana

Postoji li pravo vrijeme za tuširanje? Neki se ljudi više vole tuširati navečer, ispirući prljavštinu i znoj dana, kako bi mogli lijepi i čisti uskočiti između plahti. Drugi ne mogu zamisliti da dan započinju bez temeljitog pranja – to je poziv na razbuđivanje koji se uspoređuje sa šalicom jake kave.

Ali na stranu osobni izbor, ima li stvarne koristi od tuširanja navečer ili ujutro?

Čini se da večernje pranje ima prednost kada je riječ o dobrobitima spavanja. “Tuširanje ili kupanje prije spavanja može poboljšati kvalitetu spavanja i pomaže vam brže zaspati“, kaže dr. Elizabeth Culnan, s Medicinskog centra Sveučilišta Rush. “Ključ je u vremenu: tuširanje 1,5 do 2 sata prije spavanja zagrijat će vam tijelo, a zatim će vam omogućiti i izraženiji pad tjelesne temperature, što pospješuje san.”

Večernji tuš savršena je priprema za san

Zapravo, večernji tuš ili kupka mogli bi biti posebno korisni u toplijim podnebljima (ili tijekom ljetnih mjeseci), kaže dr. Mia Finkelston, obiteljska liječnica certificirana od strane odbora koja liječi pacijente putem telehealth aplikacije LiveHealth Online.

“Za vrućeg vremena možda će biti teško postići prirodni pad tjelesne temperature potreban za dobar san – tu tuš ili kupka mogu pomoći”, kaže. “Ovaj pad tjelesne temperature uzrokuje da naše tijelo usporava puls, brzinu disanja i probavu – dovodeći naša tijela u savršen ritam za optimalan san.”

Međutim, nemojte čekati predugo prije spavanja da biste se oprali ili biste mogli završiti budni cijelu noć. “Ako se tuširate preblizu vremenu za spavanje, to može zagrijati tijelo i neće ostaviti dovoljno vremena da temperatura vašeg tijela padne”, upozorava Culnan. “Ovo bi moglo dovesti do toga da se osjećate budnije i teže uspijevate zaspati kad to želite.”

Jutarnji tuš je bolji ako slijedite ovu staru praksu

Što se tiče jutarnjeg tuširanja: Nema stvarnih znanstvenih prednosti, premda stručnjaci priznaju da nekima još uvijek može biti od koristi. “Tuširanje kao dio svakodnevne jutarnje rutine može poslužiti i kao ono što nazivamo zeitgeber (davatelj vremena) – u osnovi vanjski signal koji mozgu daje znak da je vrijeme za početak dana”, kaže Culnan.

Ali i ovdje su detalji bitni. “Tuširanje može okrijepiti vaša osjetila, sve dok nije predugo ili prevruće”, objašnjava dr. Jaquel Patterson, predsjednik Američkog udruženja Naturopatskih liječnika. “Ako je temperatura pretopla, to može imati opuštajući učinak, što će vas uspavati.”

Dakle, ako stvarno volite vrući tuš ujutro, Patterson predlaže da ga slijedite hladnim tušem. “Naturopatski liječnici često preporučuju tisuću godina staru praksu koja se naziva hidroterapija, koja uključuje izmjenične vruće i hladne temperature kako bi probudili vaš sustav, poboljšali krvotok i podržali vaš imunološki sustav”, kaže.

U konačnici, ako vam je primarni cilj biti čist, zaista nema krivog vremena za tuširanje ili kupanje. Bilo koja druga korist od uspavljivanja ili razbuđivanja samo su dodatna pogodnost ovog svakodnevnog rituala.

Realsimple.com