Lavanda pruža zanimljiv miris te je drevni lijek za opuštanje i uljepšavanje.

Masiranjem ublažavamo glavobolju, a miris samoga ulja nas opušta te nam omogućuje lakši san. Ulje od lavande je po svom djelovanju i mirisu puno blaže od čistog eteričnog ulja lavande. Domaće ulje nije teško pronaći i kupiti, ali zašto ga vi ne biste napravili kod kuće?

Što je potrebno?

Suhi cvjetovi lavande

Hladno prešano ulje: bademovo, sezamovo, suncokretovo, kokosovo

Staklenka

Cjedilo. filter za čaj ili gaza

Kako izraditi ulje

Pitali smo aromaterapeutkinju kako na najlakši način izraditi ulje, a ona nam je istaknula sljedeći postupak:

U veću staklenu posudu stavite što više suhih cvjetova lavande (u zdjelu od 2 litre ide i do nekoliko šaka cvjetova) te prelijte s baznim uljem tako da cvjetovi budu potopljeni. Bocu zatim dobro zatvorite i stavite na tamno mjesto i držite tako macerat oko 3 tjedna (svaka 2 do 3 dana bocu protresite). Nakon tri tjedan ulje procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu te ga ulijte u staklenu posudu od tamnijeg stakla.

Kako se koristi ulje lavande

Ovo ulje je vrlo blago i mogu ga koristiti svi, i djeca i trudnice, ali i osobe s raznim alergijama. Ulje lavande najčešće se koristi za razne masaže (glava, noge, leđa) i to tako da se prvo ulije na dlanove putem kojih se onda umasirava u kožu. Može se umasirati i u vlasište kada imate crvenilo ili prhut, a može se dodavati i umirujućim kupkama, oko 1 dl na cijelu kupku. Ako se u ulje kapne malo eteričnog ulja paprene metvice (2 kapi na jednu žlicu ulja lavande) te tom mješavinom masira vrat i sljepoočnice – znatno će se potaknuti cirkulacija i smanjiti glavobolja. Zagrijemo li malo ulje lavande (da bude toplo ne vrelo) te njime potopimo manju krpicu i stavimo ju na donji dio trbuha, znatno ćemo smanjiti grčeve uslijed bolne mjesečnice, a imate li te dane u mjesecu još i problema s povećanim znojenjem – malo lavadinog ulja ispod pazuha će riješti problem. Ulje lavande može biti i odličan saveznik ljepote, jer se smije direktno nanositi na kožu ili dodati žličicu, dvije u dnevnu kremu za lice.

Ordinacija.hr