Većina vozača se prije ili poslije nađe u situaciji u kojoj se baterija na pametnom telefonu isprazni tijekom korištenja navigacije. Pošto većina automobila nudi mogućnost punjenja razno raznih tehnoloških spravica prva pomoć je uvijek tu. No zašto je bateriji potrebno toliko vremena za punjenje?

Iako je standardni način punjenja pametnih telefona zamijenjen onim novim, bežičnim, koji je postao standardna oprema nekih od modela automobila, većina smrtnika i dalje koristi onaj obični – USB auto punjač. Međutim, u većini slučajeva snaga ovakvog punjača je u znatnoj mjeri manja od standardnih punjača koji se koriste za punjenje pametnih telefona u udobnosti doma. Potaknuti ovom problematikom odlučili smo istražiti zašto je tome tako i postoji li neki tehnološki dodatak koji će proces punjenja ubrzati?

USB (auto punjač) u automobilu kao takav primarno nije osmišljen za punjenje pametnih telefona čije baterije zahtijevaju znatno veću jakost struje, uz doduše više manje isti napon, za normalno punjenje. Od svojih početaka osmišljen je kako bi mogao osigurati napajanje za različite vrste MP3 svirača kojima je 500 mA, kolika je najčešća jakost struje koju daje punjač u automobilu, i više nego dovoljna. Stvari su slične i s punjačima koji se mogu kupiti u nekoj od trgovina, a vrlo jednostavno se instaliraju u otvor u kojem je smješten „upaljač za cigarete“.

Situacija je tim gora ako vozač hoće puniti mobitel, a u automobilu su upaljeni neki od sustava poput GPS-a, infotainment sustava itd. Proizvođači su itekako svjesni ovog izazova, da ne kažemo problema, i razvili su nešto snažnije punjače koji mogu bez većih poteškoća isporučiti i nešto jaču struju. Osim toga, na tržištu se mogu pronaći i nešto kvalitetniji punjači koji se instaliraju u već spomenuti otvor za upaljač cigareta. Međutim, prilikom kupnje ovakvog punjača valja obratiti pozornost jer se često može raditi i o punjačima sumnjive kvalitete koji mogu prouzročiti više štete nego koristi.

Automobili.hr