Rez voćaka je vrlo složen i odgovoran posao, koji se još ni dan danas često ne obavlja dovoljno stručno. Jer treba znati kako je za pravilno obavljanje reza nužno puno stručnog znanja iz morfologije (obličja), fiziologije (promjena u životu voćke) i ponašanja voćaka prema rezu, ovisno o ostalim uvjetima uzgoja. Dakle, jednom riječju, za provođenje rezidbe potreban nam je kompletan stručnjak. No, to ne znači da smijemo izgubiti hrabrost i izbjegavati rezidbu voćaka jer je i lošije izvedena rezidba bolja nego nikakva. Stoga, ćemo vam ovim člankom nastojati pomoći da rezidbu svojih voćaka obavite što pravilnije.

Osnovni ciljevi rezidbe

Cilj svake rezidbe jest osigurati krošnji što više svjetla i prozračnosti. Pored toga, rezidbom trebamo održavati ravnotežu između dijelova krošnje ograničavanjem bujnijih grana u korist onih manje bujnih. Također, rezidbom je nužno regulirati i alternativnu rodnost a što podrazumijeva pojavu izmjene rodnih i nerodnih godina uzrokovanu nedovoljnom prehranom voćaka u rodnim godinama. Rezidbom je također bitno regulirati vegetativni i generativni rast što znači da je potrebno obnavljati rodno drvo s rodnim pupovima i nerodno s vegetativnim pupovima. I na koncu, rezidbom se u velikoj mjeri može utjecati na poboljšanju kvalitete i trajnosti plodova, a što znači kako je jednom riječju zimska rezidba neophodan zahvat u voćarskoj proizvodnji i to kao osnovni regulator redovite rodnosti i željenog kvaliteta proizvoda.

Kod rezidbe koristite voćarski vosak

Kako se često iz neznanja ili zato što je voćnjak izuzetno velik, zimskoj rezidbi nerijetko pristupa već nešto ranije tj. tijekom rane jeseni, voćke mogu osjetiti svojevrsne posljedice. Naime, rezidba u jesen nije tako povoljna jer rane ne mogu potpuno zarasti, pa su podložne napadu uzročnika bolesti i štetnika, te utjecaju niskih zimskih temperatura. Tako je nužno znati kako se zimska rezidba izvodi samo kad temperature ne padaju ispod ništice. S druge strane, da na orezanom mjestu ne bi omogućili prodor patogenih mikroorganizama ista ta mjesta odmah po rezidbi trebamo zaštititi, odnosno, premazati voćarskim voskom. Na taj način potpomažemo brzom zacjeljivanju rana nakon čega je i orezana voćka manje podložna negativnom utjecaju nepovoljnih čimbenika okoline (mraz, štetnici i bolesti i dr.). Voćarski vosak se nanosi vrlo jednostavno i u tu svrhu možemo koristiti četkice ili kistove s tim da veća rezna mjesta moramo premazati dva puta.

Funkcija kalemarskog voska u rezidbi ali i kalemljenju je da obavi dezinfekciju napravljenih presjeka, potaknuvši stvaranju kalusa, zaštiti kalus, mlade stanice kambija od nepovoljnih uvjeta, visokih i niskih temperatura, spriječi kontaminaciju rana od patogena i ulazak vode i zraka u rane.

RasnoPortal.net