Home Ostale rubrike Auto - Moto Zašto vaš automobil troši više goriva na niskim temperaturama?

Zašto vaš automobil troši više goriva na niskim temperaturama?

0
Zašto vaš automobil troši više goriva na niskim temperaturama?

Vožnja zimi na kratkim udaljenostima nije ekonomična jer tada automobil troši najviše goriva, odnosno motor se ne uspijeva zagrijati. Potrošnja hladnog motora pri niskim temperaturama može rasti i do 40 litara goriva na 100 kilometara.

U prosjeku, pri temperaturi od minus 7 stupnjeva automobil troši do 12 posto više nego u proljeće ili ljeti pri 25 stupnjeva.

Razloga za to je nekoliko: motoru je potrebno malo vremena da dođe na optimalnu temperaturu kad radi najefikasnije. Hladno vrijeme smanjuje tlak u gumama, što može povećati otpor kotrljanja i potrošnju (provjerite povremeno tlak u gumama). Vanjski hladni zrak je gušći od toploga pa raste i otpor u vožnji i potrošnja goriva.

U uvjetima kad na cesti ima snijega i leda više je proklizavanja pogonskih kotača pa i tako raste potrošnja goriva. Sporija vožnja do 60 km/h također negativno utječe na konzumaciju goriva.

Pomoći će vam parkiranje u toplijim prostorima, poput garaža. Također, kad uključite automobil, krenite što prije s vožnjom, jer će se i motor prije ugrijati. Ne koristite funkcije za održavanje/odmagljivanje stakala i grijanje sjedala predugo.

Hak