Moderni automobili jesu izdržljivi i otporni na razne vremenske uvjete, ali voda im je i dalje veliki neprijatelj, osobito ako uđe u motore.

Ako automobil morate parkirati vani, potražite povišeno područje na kojem ćete biti sigurni da iznenadna bujica neće nanijeti štetu vozilu. Isto tako, nemojte ostavljati automobil blizu rijeka i potoka koji mogu poplaviti.

Parkirajte automobil na sigurnu udaljenost od stabala ili električnih stupova. Stabla su dobra zaštita od sunca za mirnog vremena, ali u olujama grane mogu puknuti i nanijeti veliku štetu.

Potražite parkirališno mjesto bliže zgradi koja može pružiti zaštitu od vjetra i raznih predmeta.

Izbjegavajte i podzemne garaže koje mogu poplaviti, osobito ako odvodi nisu predviđeni da progutaju toliku količinu vode.

Vidite li da je cesta ispred vas poplavljena, pokušajte naći alternativni put. Ne ulazite u vodu koja je dublja od polovice vašeg kotača jer voda može ući u motor i nanijeti mu velika oštećenja. No, jednako tako velika opasnost prijeti i svoj elektronici koja se nalazi u atuomobilu. Krećite se što sporije. Pazite na vozače iz suprotnog smjera, koji možda nisu pažljivi kao vi.

Nakon što ste prošli takvu dublju vodu, kočnice osušite laganim korištenjem, a ako je u vodi bilo lišća i drugog smeća, provjerite hladnjak.

Isto tako, ako ste se i našli u dubokoj vodi, ugasite automobil kako bi spriječili kratki spoj i oštećenja motora. Svaku situaciju treba posebno procijeniti, a ovisno o dubini vode, vrata može biti gotovo nemoguće otvoriti. Ako još možete, spustite prozore kako bi izašli kroz njih. Inače je vrata moguće otvoriti tek kad se izjednači pritisak u vozilu s vanjskim pritiskom.

24Sata.hr