VIDEO: Nakon lebdenja, Lilium pokazao i pokusni let svojeg zračnog taksija

Lilium je njemački startup sa sjedištem u Münchenu koji je za svoj projekt letećih taksija već prikupio preko 100 milijuna dolara. No, kako bi ostvarili svoj krajnji cilj i do 2025. godine u nekoliko velikih gradova pokrenuli komercijalnu uslugu zračnog taksi prijevoza, potrebno im je još mnogo više novca – pa su trenutačno usred druge runde financiranja za koju procjenjuju da će im donijeti između 400 i 500 milijuna dolara.

Leti, leti… Lilium Jet

Vjerojatno kako bi bolje privukli ulagače u svoj projekt, ovih su dana objavili novi, atraktivni video svoje prve letjelice. U njemu se može vidjeti vertikalno polijetanje Lilium Jeta, kako nazivaju svoj električni VTOL peterosjed. No, osim polijetanja i lebdenja kao ranije, ovaj puta letjelicu je sada moguće vidjeti i “u akciji”, tj. pri horizontalnom letu za kakav je osmišljena.

Lilium navodi kako njihov Jet trenutačno može postići brzine od preko 100 km/h i izvesti sve zahtjevnije manevre. Konstantan napredak i razvoj trebao bi omogućiti ovakvim letećim taksijima da do 2025. postignu brzine od 300 km/h, te da imaju autonomiju leta od 300-tinjak kilometara. To bi mu trebalo biti sasvim dovoljno za obavljanje komercijalnog međugradskog prijevoza u većini zapadnoeuropskih zemalja.

Lilium Jet pokretan je električnom energijom iz baterija, ima 36 električnih mlaznih motora ukupne snage 2.000 KS, a za horizontalni let zbog konfiguracije krila koristi tek 10% raspoložive snage. Osim proizvodnje letjelica ovaj startup već razmišlja i o izgradnji platformi za polijetanje i slijetanje, za što već traže zainteresirane partnere.

Bug.hr