VIDEO: Motor iz tenka uskoro će se naći i u automobilima, potrošnja goriva će se prepoloviti…

Naziv mu je “Advanced Combat Engine”, a najveća razlika u odnosu na dizelske motore koje trenutno imamo je činjenica da ovaj agregat ima po dva klipa u svakom cilindru. Oni rade jedan nasuprot drugome, a tu su i dvije radilice.

One se potom pomoću zupčanika vežu na jednu izlaznu osovinu.

Ovaj motor ima četiri cilindra, turbo punjač i kompresor, obim mu je 14,3 litra, a snaga 1.000 KS pri 2.600 o/min. Cijeli sistem omogućava modularnost pa je u pripremi i četverolitrena verzija sa 303 KS, a za veće tenkove opcija je i 20-litreni motor sa 1.520 KS.

Motor radi na dva takta, nema glavu cilindara, a ni ventile. Sistemi za ubrizgavanje zraka postavljeni su na zidove cilindara.

S “Cumminsovim” i “Achates Powerovim” proizvodom najavljuje se 25 posto veća efikasnost od klasičnih dizelskih motora. U pravilu, to je zbog bolje termalne efikasnosti, koja je rezultat konstrukcije s dva klipa te zbog toga što nema glave cilindra. Cijeli je motor kompaktniji, lakši i manji od klasičnih dizelskih motora sličnog obima.

“Achates Power” je najavio da zasebno radi na 2,7-litrenom motoru za automobile sa 273 KS i 650 Nm, uz 10,6-litreni motor za kamione. Proizvođač najavljuje 15 posto nižu emisiju ugljendipksida te čak 90 posto nižu emisiju NOx.

Uostalom, pogledajte kako sve izgleda u praksi:

SirokiBrijeg.info