U vožnji vam se upalila crvena lampica za ulje? Ne, nije pao pritisak već nešto puno gore!

Ako vam tijekom vožnje u automobilu zasvijetli crvena lampica sa simbolom kantice ulja, to ne znači samo da je pao pritisak ulja u motoru, nego i da trebate odmah zaustaviti automobil i ugasiti ga.

Jer, ta lampica upozorenja ne znači da u bliskoj budućnosti trebate doliti ulje u motor, upozorava Wolfgang Sigloch iz njemačke agencije za inspekciju vozila.

“To je raširena i opasna zabluda”, naglašava. “Upozorenje da je pritisak ulja pao znači da je vozilo možda pred velikim kvarom motora ili da se to već dogodilo”.

Svatko tko nastaviti voziti unatoč tom upozorenju, riskira katastrofalan kvar motora, ističe stručnjak.

Isti je slučaj i s još nekim crvenim ili žutim lampicama u automobilu, poput one sa simbolom termometra koji upozorava na probleme s hlađenjem motora. Vozači tada trebaju zaustaviti vozilo i pokušati pronaći uzrok upozorenja.

Pri tome im može pomoći priručnik za vozilo ili poziv mehaničaru ili proizvođaču automobila, a kada je to potrebno i vučnoj službi.

Dobro je znati

Provjeravati ulje u motoru preporučuje se barem jednom mjesečno što je jedna od općih mjera predostrožnosti, naročito kod nešto starijih model automobila.

Neki noviji automobili imaju indikator smanjene razine ulja na instrumentnoj ploči koja se oglašava žutom bojom (što znači da u sustav treba nadoliti ulja), nakon čega bi to trebalo biti dovoljno za siguran nastavak vožnje.

No, ako vozač primijeti da situacija nije uobičajena za njegov auto, treba posumnjati da je možda posrijedi neki drugi nedostatak ili nepravilnost.

Kvar često, naime, bude popraćen ili dimom ili gubitkom snage pa su to prvi mogući simptomi na koje valja obratiti pažnju u takvim slučajevima.

U svakoj takvoj situaciji treba biti jako oprezan i slijediti upute priručnika, čak i kad mislite da o ulju u automobilu znate sve.

Ne treba zaboraviti da proizvođači imaju različite načine signalizacije pa kod nekih modela paljenje i gašenje žute lampice, primjerice, označava previsoku razinu ulja.

Takve se situacije također znaju dogoditi iz raznih razloga, primjerice, kod više puta započetih, ali nedovršenih regeneracija filtra krutih čestica, kad se razina ulja može podići i ono se može pomiješati s gorivom, što može oštetiti motor.

Osim žute, tu je i crvena lampica ulja, za koju vozači često pogrešno pomisle da označava nedostatak ulja.

Tada je najčešće problem ili u pumpi ulja ili u istrošenosti neke komponente na ležaju radilice, ležaju klipnjače ili bregastom vratilu. Na tom mjestu može doći do gubitka, ali i pada pritiska ulja.

Kad se u vožnji upali crvena lampica, dakle, treba usporiti i smanjiti broj okretaja te naći najbliže sigurno mjesto za zaustavljanje. Najbolje je odmah se informirati iz priručnika, a zatim – ako je moguće – kontaktirati sa serviserom.

Odmah se može vizualno prekontrolirati da li se ulje izlilo iz motora ili je možda iscurilo, ali puno više od toga ne može, a treba znati da posljedice mogu biti katastrofalne.

Vozači znaju pogriješiti tako da nastave vožnju: provjere razinu ulja u sustavu, a ona može biti uredna ili ga može malo nedostajati, pa ga znaju samo doliti i nastaviti dalje. Time, dakako, nisu uklonili uzrok problema koji je upalio crvenu lampicu pa se u najgorem slučaju može i uništiti motor.

Nekad se, doduše, može raditi o lažnoj uzbuni, odnosno kvaru indikatora, infosustava, instalacije ili menadžmenta, ali kako bi se to potvrdilo, potrebno je otići u servis i izmjeriti pritisak ulja u motoru, a ne pouzdati se u slobodnu procjenu vozača. Dakle, kad zasvijetli crveno, to se nipošto ne smije ignorirati, nego treba stati i zatražiti pomoć.

UKRATKO

Premda vozači rijetko provjeravaju razinu ulja, baš kao i pritisak u gumama, neki kažu da je to pametno činiti što češće. Ako je čep nakon vožnje suh, a ne mastan, to također može upućivati da nešto ne valja s podmazivanjem. Nakon dolijevanja ulja ne zaboravite ga pritegnuti, a mjerač vratiti do kraja

Rezervnu litru odgovarajućeg motornog ulja uvijek je pametno imati u prtljažniku, jer se nezgode često događaju na krivom mjestu i u krivo vrijeme. Svaka boca ulja nosi oznaku viskoziteta, ali i usuglašenosti sa standardima proizvođača automobila

Sve što vozač treba znati o ulju i njegovoj izmjeni piše u priručniku vozila. Dakle, ako ne znate što znači koja lampica, ne nagađajte nego provjerite.

Hina