Priprema jaja je obično jedna od prvih stvari koju ljudi nauče u kuhinji, ali to ne znači da je dobro rade.

Kajgana možda je jelo koje zna napraviti svatko, no to ne znači da su sve kajgane iste. Iako se čini nevjerojatno jednostavna, i kod pripreme kajgane dobro će vam doći nekoliko ključnih savjet, a možda otkrijete i zašto vam je kajgana suha ili pak prepuna vode.

Portal Gastro.hr prikupio je par savjete i ideja s kojima ćete kajganu podići na novu razinu.

Svježa jaja

Ne samo da jaja imaju bolji okus prvi tjedan, već jaja imaju i porozne ljuske te lako mogu upijati mirise izvana te izgubiti vlažnost. Što kraće jaja stoje u hladnjaku, to bolje.

Izbjegavajte visoku temperaturu

Kajgana se mora peći na laganoj temperaturi. Naravno, to će produljiti čitav proces, no tako ćete smanjiti rizik da jaja potamne ili se pak prepeku. Također ćete lakše moći odrediti kakvu konzistenciju želite postići.

Pazite da ih ne prepečete

Trik kod kajgane je točno znati trenutak kada je treba maknuti s izvora topline. Najbolje je odmah istresti iz tavice na tanjur jer će se kajgana u vrućoj tavici nastaviti kuhati te će se osušiti. Najbolje je kajganu prestati peći kada jaja još uvijek izgledaju mokro, ali ne cure.

Važno je miješati

Za kremasta jaja, kajganu je potrebno često miješati. Miješanjem će se razbiti bjelanjak, dobro pomiješati sa žumanjcima, te će kajgana biti mekša i u manjim komadima. Bez obzira na to što vam se više ne da ili pak vas ruka počinje boljeti, za vrhunsku kajganu jaja ne smijete prestati miješati sve dok ne budu posve homogena.

Bez dodavanja tekućine

Bez obzira na to što možda oduvijek u kajganu dodajete mlijeko ili vrhnje, to zasigurno nije najbolji recept za dobru kajganu. Činjenica je da će tekućina dodana u jaja razdvojiti kajganu, a jaja će na kraju biti mokra i prekuhana.

Nemojte prerano začiniti jaja

Da bi kajgana bilo apsolutno savršena, jaja je najbolje začiniti netom prije nego su gotova. Ako jaja prerano začinite, sol bi mogla razbiti cijelu smjesu te će kajgana ispasti vodenasta.

Gastro.hr