Tri jednostavna načina kako se riješiti plijesni po zidovima vašeg doma

Plijesan je jedan od glavnih neprijatelja mnogih kućanstava. Često se pojavljuje u tamnim, toplim i vlažnim mjestima u kući ili izvan nje. Osim što narušava izgled vašeg kućanstva, plijesan kod mnogih osoba uzrokuje i alergijske reakcije.

Kako biste tome stali na kraj, donosimo vam nekoliko savjeta uz koje se na prirodan način i bez štetnih kemikalija možete riješiti sitnih napasnih gljivica.

Kombinacija deterdženta za suđe i natrijeva borata

1. Pomiješajte žličicu prirodnog deterdženta za pranje suđa sa žličicom boraksa (natrijeva borata). U mješavinu dodajte 2,5 dcl tople vode.Tekućinu ulijte u bočicu s raspršivačem i poprskajte po području zahvaćenom plijesni. Ostavite neko vrijeme da odstoji nakon čega mješavinu isperite običnom vodom.

Učinkovita su i eterična ulja

2. Plijesni se možete riješiti i uz pomoć eteričnih ulja. Jednu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa žličicom metilnog alkohola i dvije šalice vode, poprskajte i ostaviti da se osuši. Plijesan će nestati u trenu. Jednako učinkovita je i mješavina 1 žličice eteričnog ulja čajevca i dvije šalice vode. Mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem, poprskajte zahvaćeno područje i ostavite. Ovu smjesu nije potrebno ispirati.

Potpuno prirodna opcija

3. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4. Poprskajte područje zahvaćeno plijesni i ostavite da se osuši.

Iako je većina ovih sredstava sigurna za upotrebu na podovima i pločicama, ako namjeravate čistiti druge površine, savjetujemo vam da prije čišćenja velikih površina svakako napravite test na manjoj površini kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.

Biosvijest.hr