Home Ostale rubrike Korisni savjeti Svi načini na koje ti limun može pomoći u čišćenju doma

Svi načini na koje ti limun može pomoći u čišćenju doma

0
Svi načini na koje ti limun može pomoći u čišćenju doma

Ako trebaš vratiti malo sjaja nekom loncu ili ukloniti mrlju od hrđe – samo uzmi malo limuna! Njegova kiselost i svjež miris mogu ti pomoći u mnoštvu kućanskih poslova. Od kuhinje do kupaonice, pa čak i drugih dijelova tvojeg kućanstva, pročitaj na koje sve načine možeš koristiti limun.

Limun je, poput octa, sjajno sredstvo za čišćenje. Kiselina u limunu djeluje antibakterijski i antiseptički, te djeluje kao prirodni izbjeljivač. Njegov miris osvježava zrak, a ulja u kori mogu također pomoći čišćenju i sjaju, prenosi The Spruce.

Polira lonce i kuhinjski pribor

Limun je, poput octa, sjajno sredstvo za čišćenje. Kiselina u limunu djeluje antibakterijski i antiseptički, te djeluje kao prirodni izbjeljivač. Njegov miris osvježava zrak, a ulja u kori mogu također pomoći čišćenju i sjaju, prenosi The Spruce.

Kako bi očistila i vratila sjaj svojim aluminijskim zdjelama, prereži limun na pola i protrljaj izrezanu stranu po unutarnjoj i vanjskoj strani posude. Nemoj ispirati. Polovicu limuna možeš koristiti i kako bi očistila i kuhinjski pribor i njemu vratila početni sjaj.

Uklanja mrlje s mramora

Mramor je lijep, ali s obzirom na to da je kamen, on je porozan te se lako može zaprljati s kavom, čajem ili nekim namirnicama. Prereži limun na pola i polovicu onda umoči u sol. brzo protrljaj po mramornoj površini, a zatim isperi. Nikad ne ostavljaj limunov sok na mrlji predugo jer kiselina može oštetiti površinu mramora.

Uklanja vapnenac s aparata za kavu, kuhala za vodu ili čajnika

Mineralne naslage iz vode mogu začepiti protok vode u aparatima za kavu i čajnicima. Svoje uređaje očisti tako da dodaš pola šalice limunovog soka te malo kipuće vode. Pokreneš kompletan ciklus grijanja, a kada bude gotovo, dodaš običnu vodu i ponovno pokreneš kako bi se miris limuna isprao.

Uklanja mrlje s posuda i spremnika

Neke namirnice mogu ostaviti mrlje na posuđu od plastike, pa čak i na keramičkim tanjurima. Da bi uklonila mrlje, napuni veliku posudu ili sudoper kipućom vodom. Iscijedi sok od dva ili tri limuna i kore također stavi unutra. Dodaj posuđe i drži ga potopljenim tri sata. Nakon toga isperi.

Čisti i uklanja mirise iz mikrovalne

Mikrovalne pećnice mogu postati veoma zamazane od prskanja i prolijevanja. Njihovo čišćenje mnogo je lakše ako pomiješaš čašu vode i 50 mL soka od limuna u staklenoj posudi i staviš ju u mikrovalnu pećnicu. Zagrij do točke vrenja kako bi se mikrovalna pećnica napunila parom. Pusti da para odstoji pet minuta, a zatim ukloni stakleni spremnik i obriši ju papirnatim ručnicima ili mekom krpom.

Rješava se žutih mrlja ispod pazuha

Neki antiperspiranti reagiraju s tjelesnim solima na stvaranju žutih mrlja na bijeloj odjeći i promjene boju na košuljama u boji. Da bi uklonila mrlje, pomiješaj malo sode bikarbone, malo soka od limuna i malo vode. Pomoću meke četke utrljaj otopinu na mrlje i ostavi da smjesa odstoji najmanje 30 minuta. Zatim operi kao i obično.

Uklanja mrlje od hrđe i plijesni

Mrlje od hrđe i plijesni su neugodne, ali limunov sok i sol ih lako uklanjaju. Posipaj dio s mrljama sa solju i iscijedi malo svježeg limunovog soka. Rašir tkaninu ili zahrđalu stvar ostavi na suncu i pusti da prođe neko vrijeme da djeluje.

Prirodni je osvježivač zraka

Kuhanje ribe ili brokule, isparavanje boje sa zida ili kante za smeće mogu ostaviti neželjeni miris u tvojem domu. Zato napravi prirodni osvježivač zraka dodavanjem nekoliko kriški limuna ili limunove kore u lonac s vodom. Kuhaj to oko sat vremena i tvoj dom će ponovno fino zamirisati.

Tjera kukce

Pauci, mravi i muha vrlo su osjetljivi na miris i ne vole miris limuna. Procijedi limunov sok ili ostavi limunovu koru na prozorima, pragovima vrata i ostalim ravnim površinama kako bi spriječila da ti insekti uđu u tvoj dom.

Vraća sjaj staklu

Napravi svoje sredstvo za čišćenje čaša i prozora miješanjem tri žlice limunovog soka u šalicu vode. Stavi otopinu u bocu s raspršivačem i možeš početi čistiti. Za jake mrlje od vode ili mrlje na staklu umoči spužvu u čisti sok od limuna i operi.

Uklanja mrlje s WC školjke

Da bi uklonila mrlje od vode i hrđe s WC školjke, napravi pastu od deterdženta za pranje rublja i limunovog soka ili od natrijeva borata i limunovog soka. Nanesi pastu na mrlje i ostavi je da djeluje najmanje dva sata prije nego što ju očistiš.

Otopina za čišćenje namještaja

Pomiješaj malo soka od limuna i malo maslinovog ulja da bi stvorila prirodni lak za namještaj. Prije svake upotrebe dobro protresi i nanesi mekom krpom te dobro ispoliraj.

Miss7zdrava.24sata.hr