Home Ostale rubrike Korisni savjeti Što je gore – otići u krevet gladna ili nešto prigristi prije spavanja?

Što je gore – otići u krevet gladna ili nešto prigristi prije spavanja?

0
Što je gore – otići u krevet gladna ili nešto prigristi prije spavanja?

Svi doživljavamo taj trenutak iznova i iznova svake večeri – ušuškana si u svoju dekicu na kauču i gledaš svoju najdražu seriju. Kasno je navečer i uskoro ćeš utonuti u svijet snova.

No, nešto te silno kopka a to je prazno mjesto u tvom želucu koje bi vrlo rado htjelo biti ispunjeno nekim grickalicama, čokoladicama i svime što ti kasno navečer nikako ne bi smjelo padati na pamet.

Treba li izdržati bol do jutra ili se ipak počastiti tim primamljivim snackom, za koje i stručnjaci kažu da je komplicirano.

Za optimalan san u krevet je najbolje otići sa osjećajem ugode u tijelu – niti pregladna, niti s previše napunjenim želucem.

Ako se previše najedeš prije spavanja to ti može usporiti probavu, napuhati te i ometati ti san, što opet vodi do osjećaja umora i smanjenja energije tokom dana. Pored toga, poznata je činjenica da nedostatak sna uzrokuje i debljanje.

Mentalna ljestvica

Kako se možeš izvući iz tog odabira između punog želuca i kvalitetnog sna Počni s ocjenjivanjem svoje gladi. Zamisli ljestvicu od 1 do 10, od do punog želuca do osjećaja velike gladi, i probaj procijeniti koliko si uistinu gladna i koliko ti je taj čokoladni keksić o kojem misliš već sat vremena uistinu potreban? Ako tvoja glad prelazi broj 6, slobodno se posluži nekom grickalicom prije spavanja, dok god ona iznosi ispod 200 kalorija. Ako si pak na ljestvici ispod 5, posluži se čašom vode ili čaja, jer glad koju osjećaš nakon večere je najvjerojatnije uzrokovana dosadom ili stresom.

Zdravi snackovi koji mogu utažiti veliku glad prije spavanja

U slučaju jake boli u trbuhu prije spavanja od nedostatka hrane, posegni za nečime što je punozrnato i ima malo kalorija, poput integralnog tosta, mueslija s puno vlakana, ili kokica. Punozrnati ugljikohidrati omogućit će oslobađanje serotonina, hormona sreće u tvom tijelu, koji će te opustiti i pripremiti za spavanje.

Bitno je da izbjegavaš hranu koja sadrži visok udio proteina ili masti – tako da slobodno zaboravi na maslac od kikirikija ili masne kokice.

ZdravaKrava.hr