Vjerovatnoća da vas udari grom iznosi 1:625.000, a smrtnost od udara groma kreće se od 10 – 30 posto.

“Grom je strujni tok naelektriziranih čestica, koji iz visokih slojeva atmosfere ide ka zemlji ili između oblaka, u tom smislu unutar njega postoji visoki napon i udar groma je u principu opasan po život ljudi, a normalno nanosi i štetu objektima”, rečeno je iz RHMZ-a.

Žrtvi udara groma može se istog trenutka prići, jer ne predstavlja opasnost po onog tko joj ukazuje pomoć.

A što se događa u tijelu nakon udara groma i kako pomoći žrtvi?

“Prije svega oštećenje tkiva, u smislu opekotina, što i jeste najčešća pojava, ali može utjecati i na cijeli metabolizam, odnosno na stanje organizma, do prestanka srčanog rada, disanja i gubitka svijesti. Ukoliko je pacijent bez svijesti, ne diše, potrebno ga je postaviti na bok, tako da se osigura ukoliko je moguće da diše, jednostavno da se ne zablokira disni put i pozvati hitnu pomoć”, rečeno je ranije iz Hitne pomoći.

Ljeto je u tijeku, a samim tim i sezona grmljavinskih nepogoda, a nevrijeme sa grmaljavinom već tjednima tutnji cijelom regijom.

Za početak važno je znati da je, ukoliko se u tijeku 30 sekundi nakon munje čuje udar groma, potrebno hitno ući u zatvoren prostor, izbjegavati kontakt sa metalnim objektima i tekućom vodom, a sve električne uređaje bi trebalo isključiti. Ukoliko ste pak na otvorenom, sklonite se sa otvorenih polja i izbjegavajte visoka stabla koja lako privlače grom.

B92.net