Savjeti za vožnju kroz hladniji dio godine

Ispravnost automobila uvijek je dobro prekontrolirati. I automobilima pašu umjerene temperature pa tako za vrijeme ljetnih vrućina treba npr. provjeriti ispravnost ulja za kočnice bez obzira na interval izmjene, a za vrijeme zimskih hladnoća tlak zraka u gumama (obično padne kako se zrak steže). No, neke elemente treba kontrolirati bez obzira na godišnje doba, npr. rashladni sustav: antifriz zimi štiti od smrzavanja, a ljeti od zakuhavanja (jer snizuje ledište i povisuje vrelište rashladne tekućine u koju se umiješa).

Na cesti treba biti svjestan skliskog asfalta pri početku kiše ili snijega; prve kapi ili pahuljice mobiliziraju sve čestice prašine, peludi, kapljice ulja i druge čestice s površine asfalta pa tako nastaje skliski film. Daljnje oborine isperu cestu, a tada su mogući problem lokve. Kada automobilska guma ne istisne vodu ispod sebe, dolazi do klizanja, gotovo glisiranja preko vodene površine, bez kontakta s asfaltom (akvaplaning/hidroplaning). Uz to, računajte da ljetne gume slabije drže cestu na nižim temperaturama. Pripazite i na igru svjetla i sjene na cesti (duge sjene zimi zbog inklinacije Zemljine osi i kuta sunčevih zraka u našim krajevima), jer osim što izmjena svijetlih i tamnih pruga na cesti zamara oko, sjena može skrivati poledicu i u proljetnim mjesecima, a dovoljan je jedan takav komad ceste u nekom sjenovitom zavoju, koji k tome može sadržavati naneseni šoder i lišće.

Ne zanemarite ispravnost ventilacijskog sustava. Zbog vlage u zraku te razlike temperatura u kabini i izvan automobila, stakla se lako zamagljuju. Vlaga se iz relativno toplog zraka u dodiru s relativno hladnim staklom kondenzira; tako nastaje orošenje, tj. zamagljivanje stakla. Primjetili ste da se stakla brže magle i kada je u kabini više osoba ili se više razgovara, upravo zbog dodatne vlage u zraku. Uz to, neočišćena unutarnja strana stakla ima više čestica uz koje se prve kapi mogu vezati pa se i tako staklo brže zamagli. Za brzo isušivanje vlage s vjetrobrana, tj. odmagljivanje pomažu odškrinuti prozor ili klima uređaj sa strujanjem usmjerenim na staklo. Spomenimo i da je dobro pažljivije otvarati vrata jer gume za dihtanje po rubovima gube svojstva i mogu pucati zbog stvaranja mraza i temperaturnih oscilacija.

I na koncu, dozvolite automobilu da se zagrije, tj. da motor dođe na radnu temperaturu, a isto tako, zadnjih nekoliko minuta vožnje popustite gas kako bi se motor i vruće komponente izložene hladnijem zraku ili zapljuskivanju vode s ceste (poput ispušne grane ili turbine) umjerenije ohladili.

Autopress.hr