Savjeti za bojanje zidova

Uređivanje doma, a posebice bojanje zidova nije nimalo lak zadatak, posebice kada u ponudi imate toliko raznih nijansi boja, dovoljna je samo mala pogreška i vaš dom može izgledati potpuno drugačije od onoga što ste zamišljali. Kako bi dom obojili u točno onu nijansu kakvu želite u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta.

Tamnije nijanse boja mogu davati ograničenje prostoru, kao i tmurnost, ali isto tako ako ih koristite na pravim mjestima gdje one u potpunosti odgovaraju, kao primjerice da istaknu poneki komad namještaja, mogu davati sigurnost i toplinu određenoj prostoriji. Tamnije boje koje ovdje spominjemo su tamnije nijanse zelene, crvena, plava i ljubičasta.

Hladne boje su idealne za prostorije koje su namijenjene za odmaranje poput spavaće sobe. Hladnim bojama se smatraju plava i zelena, i ako želite da vam se olakša odlazak na spavanje, te da se prilikom uspavljivanja u potpunosti umirite, obojite zidove spavaće sobe u neku od ovih nijansi.

Kao baznu boju u prostoriju, a posebice ne kao glavnu boju u dječjoj sobi, nikada ne smijete stavljati crvenu boju. Crvena boja zidova je previše dominantna i dobra je samo za isticanje pojedinih dijelova namještaja. Crvena boja na ljude zna djelovati razdražujuće i agresivno, pa se ne preporučuje za bojanje zidova.

Kuhinju i blagovaonu je najbolje obojiti u neku žarku boju koja će ostaviti dojam prostranosti. Jarke boje poput jarko zelene, plave ili žute su odličan odabir za prostorije poput kuhinje i blagovaone.

Ukoliko vaša soba gleda na sjevernu stranu, preporučuje se da ju obojite u neku toplu boju. Žuta i narančasta su idealne boje za isticanje topline jer inspiriraju aktivnost. Ove boje jedino izbjegavajte u prostorijama koje su namijenjene za odmor.

Tamno plava boja se previše i ne savjetuje za bojanje zidova, posebice ne u domovima ili poslovnim prostorima, jer sprečava komunikaciju među ljudima.

Siva boja je boja koja ljudima daje dojam da nemaju apetit, pa bi ovu boju bilo dobro izbjegavati u prostorijama kuhinje i blagovaonice.

Odaberite boju koja vam se sviđa i koja će se uklopiti u vaš životni prostor. Neka to budu boje koje u vama bude samo lijepe osjećaje i pune vas pozitivnom energijom.

Savjetnica.com