Previđene izmjene u zakonu da se sporija vozila u BiH mogu pretjecati i preko pune crte?

Preticanje pojedinih vrsta vozila koja ne mogu razviti veće brzine, primjerice poput traktora, u BiH bi trebalo biti dozvoljeno i preko pune crte.

Stručnjaci kažu kako su predviđene izmjene zakona korisne, ali pod određenim uvjetima, u smislu da se, recimo, takva vozila ne pretječu na nepreglednim dionicama, što bi ugrozilo sigurnost prometa, pišu Nezavisne novine.

Budu li ove izmjene prihvaćene, osim traktora, moći ćemo pretjecati odnosno obilaziti bicikle, radne strojeve, motokultivatore i zaprežna vozila na mjestu gdje je to zabranjeno prometnim znakobvima, odnosno na način da se prelazi vozilom preko neisprekidane crte.

“Pri tom će se moći koristiti prometna traka namijenjena za kretanje vozila iz suprotnog smjera, ali samo ako se na taj način ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na putu ima dovoljno prostora za sigurno pretjecanje odnosno obilaženje”, navodi se u predviđenim izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH.

Komentirajući ove izmjene, inžinjer prometa i ovlašteni sudski vještak za promet BiH Ševal Kovačević, ističe kako ih podržava.

“Opravdano je dozvoliti pretjecati vozila poput motokultivatora i preko neisprekidane crte. Jer, ako se brzinom od 10 km/h kreće poljoprivredni stroj, a vi ste na magistralnom putu, nema smisla da vam se zabrani da je obilazite ili pretječete. Ne treba kažnjavati takvo pretjecanje, ali treba ostaviti zabranu u slučajevima kada postoji izravna opasnost po sudionike u prometu”, ocjenjuje Kovačević.

On dodaje kako je davno upozoravao da treba dozvoliti obilaženje ovakvih vozila.

“Pazite, ako preko neisprekidane crte ne možete pretjecati takva vozila, onda se stvara kolona i onda vi kasnije ne pretječete samo traktor, nego deset vozila”, pojasnio je Kovačević.

Sličnog je mišljenja i v.d. zamjenika direktora Agencije za sigurnost prometa RS Milija Radović, koji kaže da takva odredba već postoji u zakonu nekih zemalja u okruženju, poput Srbije.

Kako kaže, postoje dionice gdje imate i po kilometar pune crte, a vozaču, koji pretječe vozilo koje se kreće malom brzinom, ne treba mnogo vremena niti dužine puta da ga ostavi iza sebe.

“Naravno, zakon je jasno propisao da ste odgovorni za svoje postupke u smislu da, ako ocijenite da imate dovoljnu preglednost kada pretječete preko pune crte, onda to možete činiti. Ali ne možete pretjecati, recimo, ispred krivine, gdje nemate nikakvu preglednost”, rekao je Radović.

Nezavisne.com