Home Ostale rubrike Hrana & Piće Kako pravilno koristiti bijeli luk?

Kako pravilno koristiti bijeli luk?

0
Kako pravilno koristiti bijeli luk?

Češnjak jelima daje fenomenalnu aromu, ali je i vrlo zdrav. Da biste maksimalno iskoristili njegov ljekoviti potencijal, potrebno je da poštujete određena pravila.

Ovo su najčešće greške koje pravimo pri korištenju češnjaka u ljekovite svrhe.

1. Koristite termički obrađen češnjak

Kuhanje, pečenje ili prženje češnjaka je prihvatljivo ako želite jelima dati dobar okus. Međutim, termičkom obradom se gubi vrijedan sastojak češnjaka – alicin. On se aktivira u češnjaku kada se žvače, secka ili gnječi. Međutim, kada se zagrijava, koncentracija alicina se smanjuje i zbog toga se termičkom obradom smanjuje ljekoviti potencijal češnjaka.

Ako želite iskoristiti maksimalni ljekovit potencijal i kada luk dodavati hrani, izgnječite ga 10 minuta prije kuhanja, tako će alicin biti stabilniji pri termičkoj obradi. Ipak, ne pretjerujte sa zagrijavanjem luka, kuhajte na srednjoj temperaturi i to najviše 15 minuta.

2. Uzimate suplemente češnjaka

Da bi izbjegli zadah češnjaka, mnogi se odlučuju iskoristiti ljekoviti potencijal ovog povrća tako što ga uzimaju u obliku tableta. Međutim, nijedan suplement ne može imati ista ljekovita svojstva kao svježe povrće.

3. Korisite češnjak koji nije svjež

Kada koristite češnjak, odaberite glavice čiji čenovi nisu izgubili svježinu i nisu stari. Naravno, najbolji je organski svjež češnjak.

4. Uzimate malo češnjaka

Ako ste riješili da se infekcije riješite pomoću češnjaka, potrebna vam je obimnija pomoć ovog ljekovitog povrća. Jedan mali čen neće biti dovoljan da vam poboljša zdravlje. Potrebno je da dnevno uzimate dva do tri režnja srednje veličine.

5. Zaboravljate na obnavljanje crijevne flore

S obzirom da je češnjak antibiotik, u velikim količinama može utjecati na crijevnu floru. Zbog toga, ne zaboravite uzimati i probiotike ako riješite da se liječite češnjakom. U kombincaiji s češnjakom jedite kombuhu, jogurt, ukiseljeno povrće …

6. Ne hranite se zdravo

Ne možete očekivati da češnjak riješiti vaš zdravstvene probleme ako se niste odrekli loših navika. Izbjegavajte bijeli šećer, prerađenu hranu i obogatite prehranu voćem, povrćem, zdravim uljima i pijte puno vode.

Prije uporabe prirodnih lijekova konzultirajte se s liječnikom.

Zenstvena.com