Pravilna njega kose u zimi

Zbog niskih temperatura zimi, ali i grijanja prostorija kosa je često suha, a nošenje kape također smanjuje kvalitetu vlasi. Stoga kosi priušti dodatnu njegu – redovito nanosi masku, kosu suši prirodno kad god si u mogućnosti te obogati prehranu vitaminima i mineralima koji će tvoje vlasi nahraniti iznutra.

Niske temperature i grijanje štete kosi

Zima je natrpana zabavama i društvenim aktivnostima, no donosi i manje vedre popratne pojave kao što su suha i oštećena kosa.

Iako još nije punom snagom zalupala na vrata, nemoj se nadati da će te zima zaobići i poštedjeti ti kosu. Nju ćeš morati zaštititi sama. Baš kao što mažeš ruke kremom kad su suhe i oblačiš vestu kada je hladno, tako moraš posvetiti pažnju i kosi.

I nije u pitanju samo hladnoća, već i kućna toplina od grijanja. A oba ekstrema temperature štete kosi jer joj oduzimaju vlagu i pune je statičkim elektricitetom.

Spas potraži u hranjivoj maski

Kad stegne hladnoća, nitko ne želi izaći na hladan zrak s mokrom kosom. Sušilo za kosu je bržo i djelotvorno, najbolji prijatelj užurbanim djevojkama. Nažalost, nije najbolji prijatelj tvojoj kosi jer ne isušuje samo vlagu od pranja već i prirodnu vlagu u kosi.

Najbolje je prati kosu dovoljno rano prije izlaska da se može osušiti prirodnim putem. Ako je vremena premalo te je sušilo za kosu nužno, posegni za maskom za kosu.

Naginje li ti kosa suhoći, maska je preporučljiva bez obzira na način sušenja.

Maska nanesena od sredine do vrha vlasi i ostavljena da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja nahranit će suhu kosu vlagom. Za dio kose prema korijenu pobrinut će se žlijezde lojnice pa nema potrebe nanositi masku na to područje.

Jednom tjedno upotrijebi jaču i bogatiju masku. Kad je naneseš na kosu, omotaj je ručnikom ili plastičnom vrećicom na desetak minuta. To će stvoriti vlažno okruženje i omogućiti maski da prodre duboko.

Djeluj na kosu iznutra

Prehrana je također važna za zdravlje kose. Namirnice koje kosa voli bogate su bjelančevinama, cinkom, željezom te vitaminima B, C, D i E. Osim što te sastojke možeš pribaviti iz mineralno-vitaminske formule, naći ćeš ih i u piletini, puretini, žitaricama, integralnom brašnu, zelenom povrću, svježem voću i lososu.

Kosu valja opskrbljivati tekućinom iznutra. Osam čaša vode je preporučena dnevna količina, ali ne misli se samo na čistu vodu. Računa se svaka tekućina na bazi vode, dakle i sok, čaj i juha. Bolje je malo više nego malo manje popijene tekućine, osobito ako nije gazirana i umjetno zaslađena.

Kapa čuva kosu?

Kapa ili šešir je dobar način grijanja glave po hladnoći, ali ovi modni dodaci nisu uvijek prijateljski nastrojeni prema kosi. Često nošenje pokrivala za glavu aktivira lojne žlijezde, što dovodi do masnih, obješenih uvojaka. Zato kapu nosi umjereno i pobrini se da ti pristaje udobno, točnije da nije pretijesna.

ZdravaKrava.hr