Uz pomoć kućnih pripravaka ublažite opekline od sunca

Ako se dovoljno ne zaštitimo od njega, sunce može biti opasno i izazvati opekline na koži. Bez obzira na to je li vaša koža osjetljiva ili ne, od sunca bi se uvijek trebalo na pravilan način zaštititi te izbjegavati izlaganje suncu kad je ono najjače.

Ipak, ako vas je sunce “uhvatilo” pa je koža jarko crvena, peče, steže i boli na dodir, vrijeme je da poduzmete određene korake kako biste izbjegli još veće neugodnosti.

Vjerojatno nema odrasle osobe koja barem jednom nije izgorjela na suncu, odnosno zadobila sunčane opekline. Unatoč upozorenjima, nekako kao da vas sunce iznova iznenadi svojom jačinom, pa svake godine u prvih nekoliko dana ljetovanja pocrvenite kao „rak“. Sve je to u granicama normale, ukoliko nemate zbog toga nikakve tegobe.

No, kada vas sunce „uhvati“ da zadobijete sunčeve opekline prvog pa čak i drugog stupnja, a koža je jarko crvena, peče, steže i boli na dodir, vrijeme je da poduzmete određene korake kako biste izbjegli još veće neugodnosti.

Prvo što možete učiniti je da se rashladite vodom. Vrlo je važno da skinete temperaturu kože i tijela, koja zbog opeklina može biti povišena. Također, možete si pomoći hladnim oblozima na opečenim mjestima. Postoji mogućnost da ako su opekline jače i obuhvaćaju veću površinu da ćete i cijelo tijelo reagirati povišenom temperaturom i groznicom. Zbog toga je vrlo važno da pijete mnogo tekućine, najbolje vode, kako ne biste još dodatno dehidrirali.

Ukoliko su opekline jake uzmite protuupalne lijekove kao što je ibuprofen ili Aspirin. Ako su pak opekline toliko jake da su se javili plikovi veći od 1,5 centimetara, znakovi infekcije, gnoj, pretjerana osjetljivost, a osoba je dezorijentirana, zbunjena i malaksala, obavezno i bez odgađanja zatražite pomoć liječnika.

Ječam, zeleni čaj, metvica

Ukoliko imate jake opekline po cijelom tijelu složite hladnu kupku u koju ste prije toga dodali zobeno brašno (fino usitnjeno). Pomoći si možete i s oblozima od zelenog čaja. Sve što trebate je skuhati čaj, rashladiti ga, natopiti ručnik ili neku drugu krpu i staviti ju kao oblog. Naime, zeleni čaj ima protuupalna svojstva.

Isto možete načiniti s čajem od metvice ili pak eteričnim uljem od metvice, koje možete pomiješati u mlakoj vodi, te ohladiti. S njome nježno rashladite i operite opečene dijelove.

Krastavci, krumpir i ocat

Posebno opečena mjesta lagao natrljajte kriškama krastavaca ili krumpira, jer oni rashlađuju i smanjuju otekline. Papirnate ubruse natopite jabučnim ili alkoholnim octom, te ih stavite na opečena mjesta. Naime, ocat ima umirujuće djelovanje, pa pozitivno djeluje na bol, svrbež i upale. Obloge držite tako dugo dok se ne posuše, a nakon toga možete ponoviti postupak. Dva decilitra octa možete staviti i u hladnu kupku.

Aloe vera, jogurt i mlijeko

Kada ste malo rashladili kožu, premažite opekline smjesom od ječma, kurkume i jogurta, a smjesu spravite u jednakim omjerima. Smjesu za opekline možete spraviti od bjelanca jajeta, meda i hamamelisa. Također, zubna pasta možete ublažiti bol od opeklina i sprečava stvaranje plikova. Aloe vera također, vam može pomoći u smanjenju opeklina, a možete upotrijebiti svježi gel iz biljke ili ljekarne. Vrlo je važno da gel iz ljekarne bude 100 stopostotni Aloe.

Balzam koji sadrži pljuskavicu, također ima antiseptička i analgetska svojstva. Mnogi koriste mlijeko za liječenje opeklina, i ono je vrlo dobro jer je bogato, a čime drugim, nego mliječnim kiselinama, ali ono ne zatvara kožu. No, ne dajte se smesti ako vam ono pomaže. Nikako na opekline ne stavljajte bilo koju vrstu ulja ili masti jer ona zadržavaju toplinu i još više prže kožu.

Zena.hr