Obožavate čips? Evo kako vaš organizam reagira ako ga često jedete

Kad vam grickalice padnu na pamet, velika je šansa da odmah pomislite na vrećicu čipsa. On je hrskav, mastan i nevjerojatno ukusan. Osim toga, vrlo je lako pojesti cijelu vrećicu čipsa u jednom obroku.

Ali jeste li se ikad zaustavili i zapitali što se točno događa s vašim tijelom kad jedete čips? Pogotovo ako vam se dogodi da (pre)često sami pojedete cijelo pakiranje?

Možete dobiti na težini

Ako svakodnevno uživate u čipsu od krumpira, postoji velika šansa da biste mogli početi skupljati kilograme. Istraživači sa Sveučilišta Deakin otkrili su da oni koji konzumiraju višak soli često završe jedući i više masne hrane. Uz to, jedno istraživanje s Harvarda otkrilo je da su sudionici kojima je čips bio dio uobičajene prehrane svake godine dobivali na težini. Nije čudo da su na našem popisu grickalica zbog kojih ste dobili kilograme.

Postat ćete ovisni o njemu

Jedno je istraživanje otkrilo da su sudionici zvuk glasnog drobljenja tijekom jela povezali sa svježinom hrane, što je čini poželjnijom. Druga zbirka studija objavljena u časopisu Appetite otkrila je da je veća vjerojatnost da će sudionici konzumirati više čipsa ako je na vrećici označeno da je on iznimno “hrskav”. Osim toga, oni koji su čuli zvuk drobljenja pojeli su više čipsa u usporedbi s onima koji su imali slušalice kako ne bi čuli taj zvuk.

Konzumirat ćete prazne kalorije

Kada pogledate hranjive sastojke koji se nalaze u standardnoj vrećici čipsa, vidjet ćete da je on bogat kalorijama, mastima i natrijem, a sve ostale vrijednosti su niske.

Također, kad jedete hranu kojoj nedostaje stvarna prehrambena vrijednost, općenito ćete brzo postati gladni.

Vaš krvni tlak može postati visok

Postoji mnoštvo dokaza koji podupiru ideju da je visok unos natrija povezan s većim rizikom od visokog krvnog tlaka. Jedna od glavnih komponenti čipsa od krumpira je upravo količina natrija, stoga ne iznenađuje što je pun soli.

Ako redovito jedete superslane grickalice poput krumpirovog čipsa, s vremenom biste mogli razviti hipertenziju.

Na kraju, jedno je istraživanje otkrilo povezanost jedenja čipsa i porasta razvoja srčanih bolesti.

Možete povećati rizik od raka

To se čini pomalo ekstremnim, ali postoje podaci koji to potvrđuju. Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, čips sadrži sloj akrilamida koji se stvara u hrani s visokim udjelom škroba nakon što se prži ili peče.

Postoje studije koje ovaj spoj povezuju s karcinomom, pa ako jedete čips od krumpira svaki dan, mogli biste povećati rizik od nastanka raka, piše Eat This, Not That.

Index.hr