OBJAVLJEN CJENOVNIK: Koliko će vas koštati prekomjerna brzina, “pijana vožnja”, korištenje mobitela…

Izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH kaznena politika kada su u pitanju prometni prekršaji značajno je pooštrena.

Ovdje možete vidjeti visinu kazni za pojedine prometne prekršaje, od prekoračenja brzine do nenošenja kacige, korištenja mobitela u vožnji, pogrešno parkiranje, upravljanje neregistriranim vozilom ili pak izazivanje prometne nesreće.

Tako, za razgovor na mobilnom telefonu prilikom vožnje može vam se izreći kazna od 100 KM i jedan kazneni bod dok će vas vožnja pod utjecajem alkohola i to od 1,5 promila alkohola u krvi i više iznositi 400 KM ali i dva mjeseca bez vozačke i dva kaznena boda.

Ista novčana kazna previđena je i za eventualno odbijanje alkotesta ili pak upravljanje automobilom 30 kilometara na sat više od ograničenja brzine.

Kazna za vožnju djeteta na prednjem sjedištu također je 400 KM kao i za vožnju neregistriranog vozila. Za ovaj prekršaj je predviđeno i oduzimanje vozačke dozvole u razdoblju od dva mjeseca kao i dodatna dva kaznena boda.

Faktor.ba