NE MOŽE VIŠE TAKO: Vozačka dozvola u Hercegovini iznosi 1.450 KM, a u RS-u 500 KM

Novi jedinstveni cjenik polaganja vozačkih dozvola uskoro će stupiti na snagu čime bi cijene osposobljavanja kandidata za vozače dozvole trebale biti jednake u cijeloj zemlji. Danas vozačka dozvola u Hercegovini iznosi 1.450 KM, dok je u Republici Srpskoj možete dobiti i za 500 KM.

Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače donesen je prošle godine. Nadležni su govorili kako bi se novi cjenik trebao primjenjivati od 2019. godine, ali to se još nije dogodilo, piše Klix.ba.

Iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH govore kako su u proteklom razdoblju provodili dodatne analize u skladu sa sugestijama i mišljenjem Ministarstva financija i trezora BiH. Stoga će uskoro i Vijeće ministara BiH razmotriti i usvojiti nove cijene polaganja vozačkih ispita.

Cilj odonošenja ove odluke, kako ističu iz resornog državnog ministarstva, jeste eliminiranje nelojalne konkurencije i neprirodno niske cijene osposobljavanja kandidata kod pojedinih autoškola, a koja ide nauštrb kvaliteti procesa osposobljavanja.

“Autoškole će prilikom utvrđivanja cijena biti u obvezi pridržavati se minimalnih proračunskih elemenata propisanih ovom odlukom”, dodaju iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Novi cjenik propisuje da minimalna vrijednost sata osposobljavanja kandidata za B kategoriju vozila iznosi 30,50 KM. Minimalna cijena nastavnog sata za A1 i A kategoriju je 36,60 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49,00 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM te za D i DE kategoriju 91,50 KM.

U skladu s ovim cijenama sati, nova minimalna cijena polaganja vozačkog ispita uz troškove prve pomoći, liječničkog uvjerenja i testova za A kategoriju iznosit će 1.480 KM, za B kategoriju 1.633 KM, za C kategoriju 1.660 KM te za D kategoriju 2.650 KM.

U našoj zemlji autoškole danas samostalno određuju cijenu obuke kandidata, dok je ranije, prema Pravilniku iz 2007. godine, bila određena najniža cijena teorijskog sata od 5 KM i praktičnog sata obuke od 20 KM. Međutim, prema sada važećem Pravilniku, nisu određene odredbe o najnižim cijenama osposobljavanja vozača.

Teško je ustanoviti koliko danas prosječno iznosi osposobljavanje vozača u BiH. Cijene iznose između 500 i 1.500 KM, navodi službenica Istraživačkog odjela Parlamenta BiH, Nihada Jeleč, u svom istraživanju o vozačkim dozvolama.

Najskuplje je polagati vozački ispit u Hercegovini gdje je cijena osposobljavanja 1.450 KM, zajedno uz teoretsku i praktičnu obuku, prvu pomoć i administrativnu taksu. S druge strane, u RS-u cijena se kreće između 500 i 650 KM u većim gradovima poput Banja Luke i Bijeljine. Međutim, u manjim sredinama RS-a vozačke dozvole iznose više od 1.000 KM.

U Srednjobosanskoj županiji za vozačku dozvolu morate izdvojiti otprilike 780 KM, u Sarajevskoj županiji između 1.000 i 1.200 KM ili Brčko Distriktu 650 KM i više. Ovim troškovima treba dodati i cijenu liječničkog uvjerenja koja u BiH iznosi između 35 i 50 KM.

Kada se usvoji novi jedinstveni cjenik, pojašnjavaju iz Ministarstva prometa i komunikacija, autoškole će i dalje moći same određivati cijenu obuke, ali cijena neće moći biti niža od minimalne propisane.

Dok s jedne strane postoji strah da će novi cjenik dovesti do smanjenja broja kandidata i gašenja polovine autoškola, s druge strane nadležni ističu da podizanje kvalitete procesa osposobljavanja kandidata za vozače znači unapređenje sigurnosti prometa na putevima u BiH.

U usporedbi sa zemljama regije, u BiH je danas dosta jeftinije polaganje vozačkog ispita. Ukupna cijena osposobljavanja kandidata u Hrvatskoj iznosi od 1.485 KM do 1.932 KM, a u Srbiji se ove cijene kreću od 1.030 KM do 1.152 KM.

Najveća razlika između zemalja regije je u broju sati teorijske i praktične obuke. Dok u BiH i Hrvatskoj kandidati trebaju proći kroz 35 sati praktične obuke te 28 i 30 sati teorije, u Srbiji je to po 40 sati.

Velika razlika može se primijetiti i u plaćanju naknade za vozačku dozvolu koja u našoj zemji iznosi 60 KM, u Hrvatskoj 40 KM uz administrativnu taksu od 4 KM te u Srbiji 9 ili 14 KM uz administrativnu taksu od 13 KM.

Usvajanjem nove Odluke o jedinstvenim cijenama sata za osposobljavanje vozača, za očekivati je usklađivanje cijena vozačkih dozvola širom zemlje. Dok ovakvo uvođenje reda u oblasti osposobljavanja kandidata za vozače donosi veće cijene obuke u BiH, jedinstveni cjenik otklonit će nezakonite aktivnosti pojedinih autoškola.