Budući da proces pripreme može potrajati i dva, tri mjeseca, predlažemo ti da ocat radiš u jednoj velikoj staklenci. Potrebno ga je miješati svaki drugi dan pa je svakako praktičnije kad je u pitanju jedna staklenka. Najbitnije je da je steriliziraš, baš kao i svaki put kad radiš zimnicu.

Bitno je napomenuti da ne moraš koristiti cijele jabuke, već i kore i središnje dijelove bez sjemenki, ali nikako oštećene. Količina narezanih jabuka mora sezati do polovice staklenke, a ostatak se ispunjava prokuhanom i ohlađenom vodom.

Treći je korak dodavanje bijelog ili smeđeg šećera, otprilike 50 g na svaku litru vode. Staklenka se zatim pokriva tankom krpom ili gazom i učvršćuje gumicom. Premjesti ju na neko toplo i tamno mjesto, gdje ti neće smetati, i pričekaj četiri tjedna.

Mjesec dana je dovoljno vremena da jabuke fermentiraju, nakon čega ih možeš izvaditi iz staklenke. Tekućinu vrati na isto tamno i toplo mjesto, pokrivenu gazom na jednak način. Ne zaboravi promiješati drvenom žlicom otprilike svaka dva dana.

Nakon dodatna tri tjedna možeš probati svoj domaći jabučni ocat. Ako budeš zadovoljni razinom kiselosti, po potrebi ga procijedi i premjesti tekućinu u čistu staklenu bocu s poklopcem.

ZdravaKrava.hr