Kokice savršena hrana za dijetu

Svi oni koji tijekom dana često nekontrolirano posežu za raznim slatkim i slanim grickalicama, trebalo bi uvijek imati pripremljene kokice bez dodanih masnoća i slatkih preljeva.

Takav obrok je zdraviji, a nakon izvjesnog vremena ova promjena u načinu prehrane će se odraziti i na težinu, jer će se suvišni kilogrami koji su nastali kao posljedica uzimanja grickalica – istopiti.

Kokice bez ikakvih dodataka su niskokalorične, i kada su napravljene samo na vrućem zraku u 100 grama imaju nešto manje od 400 kilokalorija.

To znači da jedna šalica bez dodataka sadrži samo 30 kalorija i gotovo uopće nema masti. Zbog toga se preporučuju kao dodatak dijetama, a nedavno je grupa znanstvenika Sveučilišta u Pennsylvaniji objavila da sadrže više antioksidansa nego bilo koje drugo voće ili povrće. Ove tvari su značajne za ljudsko zdravlje jer štite organizam od molekula koje oštećuju stanice.

Istraživanje je pokazalo da u jednoj porciji kokica ima do 300 miligrama antioksidansa, što je gotovo dvostruko više nego u voćnom obroku. Ovih tvari ima najviše u ljusci kokica, koja predstavlja pravi nutricionistički zlatni rudnik. Kokice visoku koncentraciju antioksidansa duguju činjenici da se sastoje od svega četiri posto vode.

U 100 grama kokica dvije trećine čine ugljikohidrati, 15 grama dijetna vlakna, 12 grama bjelančevine i četiri grama masti. Sadrže i vitamine B1 i B2, kalcij, željezo i fosfor, beta-karoten i kombinaciju luteina i zeaksantina.

S obzirom na to da su nezačinjen, kokice su u potpunosti napravljene od neprerađene žitarice punog zrna, savršena su hrana za grickanje. Kokice obiluju vlaknima, točnije sadrže devet grama vlakana po šalici. Veća količina vlakana doprinosi osjećaju sitosti, pomažu pravilnom probavi i pražnjenju debelog crijeva. Također, vlakna ublažavaju opstipaciju i probleme s hemoroidima i pomažu u smanjenju težine.

Tijekom dijete poštujte sljedećih preporuka:

Izbjegavajte kruh, a po potrebi uzmite tijekom dana najviše jedno parče integralnog kruha uz ručak;

Dok ova dijeta sa kokicama ne ograničava broj kalorija, nemojte to zloupotrebljavate i da se nepotrebno prejedate. Recimo, za ručak ne bi trebalo da pojedete više od 200 grama posnog mesa koje je kuhano ili pečeno, a ne prženo;

Izbjegavajte riža i krumpir kao prilog jelu;

Jedite kokice kad god osjetite glad, a dva sata prije spavanja treba prestati s jelom;

Dijetu sa kokicama možete držati od sedam do 10 dana, a ukoliko niste zadovoljni postignutim rezultatima nastaviti još 10 dana, ali kokicama zamijenite samo večeru. Za doručak mogu se jesti raznovrsne namirnice ali bi trebalo izbjegavati peciva i tjestenine.

Sa jogurtom

Postoji još jedan način, a to je da kokice u kombinaciji s jogurtom zamjene dva obroka – doručak i večeru. Umjesto uobičajenih namirnica ujutro i navečer se uzima porcija kokica i čaša od 200 mililitara jogurta s malim postotkom masnoće. Užina može biti voćna, recimo jedna jabuka, banana, dvije mandarine, naranča. Za ručak treba pojesti nemasno meso recimo barenu piletinu ili ribu, i neko povrće.

Za užinu

Kada se kokice koriste kao dodatak dijetama, pripremaju se bez ulja, maslaca ili drugih pojačivača okusa. Najbolji rezultati se postižu ako se tijekom dijete jedu tri glavna obroka dnevno, uzima dosta svježeg voća i povrća, a umjesto sokova se pije voda ili nezaslađeni čajevi. Kokice se uzimaju između obroka, kao užina, da zavaraju osjećaj gladi.

Zenstvena.com