Koja su pravila bontona pri upotrebi pametnih telefona?

Pametni telefoni, ti maleni uređaji osim što nas povezuju, pomažu u organizaciji svakodnevice i produktivnosti, nažalost kod mnogih korisnika ukazuju na izostanak elementarnoga bontona u svakodnevnom korištenju. Negativne navike posljedica su neposrednosti digitalne komunikacije koja dovodi pojedince u stalno stanje podijeljene pozornosti tijekom dana, a okolinu iritira jer pokazuju izostanak elementarnoga bontona. Ako niste sasvim sigurni koja su pravila bontona pri upotrebi pametnih telefona, onda je pravo vrijeme da ih pročitate.

Glasno, glasnije jer mislite da ne možete drugačije – naučite kontrolirati svoj glas

U zatvorenom prostoru poput dizala, ordinacija, supermarketa, poslovne zgrade ili javnom gradskom prijevozu, molimo vas – utišajte svoj glas. Osobito ne urlajte!

Budite svjesni svoje okoline. Nikoga nije briga što ste kupili, prodali, jeli, gdje ste bili, vaši poslovni i privatni problemi, što je dijete obuklo za školu ili kupilo za užinu u pekari itd. Trebate li razgovarati s nekim o privatnim ili poslovnim stvarima, govorite tiho ili odgodite razgovor. Čuvajte privatnost. Uostalom, nikad se ne zna tko bi mogao čuti dio ili cijeli razgovor i to poslije iskoristiti protiv vas.

Provjera telefona tijekom sastanaka ili u društvu – ništa nije toliko hitno kao što mislite

Ako ste u društvu, bilo kojem sastanku ili za stolom dok se hranite, trebali bi držati telefon u torbici ili džepu. Nemojte svako malo provjeravati je li osvanuo novi komentar na Facebooku, fotografija na Instagramu, imate li „menšn“ na Twitteru. Neprestana provjera osim što razbija koncentraciju, pokazuje nepoštovanje prema osobama u čijem se društvu nalazite. Umjesto da provjeravate svoj pametan telefon obratite pozornost na razgovor i sugovornike.

Rude colleague disturbing meeting by talking on Smartphone

Isto tako nije svaki poziv hitan. Nitko vam neće zamjeriti ne javite li se odmah. Jednostavno uključite unaprijed definiranu poruku ako niste u prilici da razgovarate. Morate li baš odgovoriti na poziv, ispričajte se i odmaknite na neko mirnije mjesto osobito ako primate poziv za koji znate da će bit težak ili emocionalan. U potonjem slučaju bilo bi mudro da su date kraće vrijeme za fokusiranje misli kako bi mogli mirnije i racionalnije razgovarati. Emocionalni ispadi vas mogu osramotiti, a to ne želite, zar ne?

Razgovori u WC-u ili kupaonici, samo to ne!

Iako je teško pretpostaviti da ljudi vode telefonske razgovore u kupaonici ili WC-u, ali to je zapravo istina. Probajte to izbjegavati. Nitko ne mora s druge strane čuti zvuk koji “ne bi trebao čuti”.

Ne uzimajte tuđi uređaj bez pitanja

Želite li koristiti iz bilo kojeg razloga mobitel nekog člana obitelji ili prijatelja svakako prije nego ga uzmete u ruke, pitajte smijete li to učiniti. Jer pametni telefoni danas nisu samo obični uređaji. Sadrže više informacija među kojima su one osobnog sadržaja. Sigurno ih vlasnici ih ne žele dijeliti ili da ih bilo tko vidi. Stavite se sami u poziciju da netko bez pitanja uzme vaš pametan telefon. Držite se zlatnog pravila etičkog načela: “Ne čini drugome što ne želiš da drugi tebi čini!”

Držite svoje oči na ulici, ne na ekranu

Ne koračajte ulicom zalijepljenog pogleda na ekran i ne tipkajte poruke u hodu.Ne samo da ugrožavate osobnu sigurnost u smislu stradavanja u prometu kao pješaka ili bliskog susreta s preprekama na ulici (drvo, stup rasvjete, stepenice, ograda, rupe …), što rezultira hematomima, uganućima i slomljenim kostima, možete nehotimično ozlijedi drugu osobu ako ju gurnute i padne.

mobitel171020162

Isto tako hodanje uz gledanje u zaslon olakšava posao lopovima. Lakše će se dokopati vašeg novčanika zbog manjeg opreza ili jednostavno istrgnuti uređaj iz ruke i nestati u nepoznatom smjeru.

Imate li jedan od gore navedenih pogrešaka probajte ih se što prije riješiti. Smeta li vas neki drugi oblik korištenja mobitela u javnom prostoru, a nismo spomenuli u tekstu, ostavite svoja zapažanja i razmišljanja u komentarima.

Pcekspert.com