Kako istjerati smrad iz sportske odjeće

Malo poznata činjenica: vaš znoj ne smrdi. Postane kiseo tek nakon druženja s bakterijama koje se nalaze na vašoj koži. I dok je nova tkanina od koje je sašivena sportska odjeća odlična za upijanje znoja s površine kože, ujedno je odlična podloga za razvoj bakterija.

Rezultat: Vaša sportska odjeća s vremenom razvije određeni vonj za razliku od prijašnje, pamučne odjeće. Bakterije obožavaju kombinacije poliestera od kakvih je sašivena sportska odjeća, kaže Mike Eaton iz Hero Cleana, nove linije proizvoda za čišćenje za muškarce. Unikatan način tkanja pruža mikrobima pregršt mjesta u koje se mogu zavući. Čak ih niti uobičajen način pranja ne može ukloniti.

A stvari postaju još smrdljivije ako ih ostavite da se pacaju u zatvorenoj torbi, čak i ako je riječ o samo nekoliko sati.

“Većina muškaraca nije svjesna koju razinu održavanja zahtijevaju novi materijali sportske odjeće kako bi bila oslobođena smrada“, kaže Eaton.

Zato poštedite kolege vježbače iz teretane – i vlastite nosnice – tako što ćete se pridržavati tri koraka protokola za čišćenje.

1. ISPERITE I PROVJETRITE

Ključna je brza reakcija. Eaton u sportskoj odjeći ulazi ravno pod tuš a zatim je iscijedi. Ovo je vrijedno čudnih pogleda kako biste odmah isprali veliki dio znoja i bakterija. Zatim odjeću ubacite u vrećicu i operite je čim stignete kući. Ako to nije moguće, barem objestite odjeću da se osuši na zraku. Vlažna hrpa odjeće na podu kupaonice više nije opcija.

2. SNAŽNIM PRANJEM SE RIJEŠITE SMRDLJIVACA

Dodajte jednu šalicu alkoholnog octa i žlicu sode bikarbone u perilicu rublja. To će odvojiti bakterije od materijala. Još uvijek smrdi? Namočite odjeću na nekoliko sati u vodu kojoj ste dodali šalicu bijelog octa, 2 žličice hidrogen peroksida i dvije žličice sode bikarbone. Nakon toga ponovite postupak pranja s octom i sodom bikarbonom u perilici.

3. NEMOJTE PONIŠTITI SVOJ TRUD

Izbjegavajte upotrebu omekšivača i maramica za sušilicu – one ostavljaju sloj koji bi mogao smanjiti sposobnost upijanja materijala. Isto tako, povremeno operite i svoju sportsku torbu. Prije toga, naravno, provjerite etiketu na torbi. Ako je periva u perilici rublja, preokrenite ju na unutarnju stranu i maknite metalne dijelove ako ih ima.

Zatim je operite na programu za nježno pranje i objesite da se osuši na zraku. Kožna torba? Napunite je novinskim papirom kako bi neutralizirali miris.

Menshealth.hr