Financijski plan za muškarce koji očekuju dijete

Ako je vaša djevojka/žena trudna treba vam financijski plan kako za slijedeće mjesece tako i za poslije.

Morate biti svjesni da će se pojaviti novi troškovi koje do sada niste imali, bez obzira kolika vaša financijska disciplina inače bila, sada će biti teže. Jednostavno, pojavljuje se nova osoba i nove potrebe.

Razgovarajte s partnericom – što očekujete, kako ćete to ostvariti… Donesite potrebne odluke unaprijed. Do kada će ona raditi? Koliko će nakon rođenja ostati kod kuće? Kolika će vam biti tada primanja? Da li ćete od toga moći živjeti? Kako nadoknaditi manjak?

Ostanite unutar svojih mogućnosti. Iako to pravilo vrijedi uvijek sada vrijedi još više. Mnogi roditelji žele djeci priuštiti najbolje, te ne žele paziti na troškove, pogotovo u početku. No, poslije kada shvatite koliki su dugovi na kartici morat ćete štedjeti duplo. Nemojte kupovati stvari samo zato što su „slatke“.

Vrijeme je da stvorite hitni fond, ako ga već nemate. Možda vam se ne čini da imate dovoljno vremena, ali 6-9 mjeseci intenzivne štednje može biti puno, a pomoći će vam za sve nepredviđene troškove i smanjiti stres. Ako planirate da jedan partner neće duže vrijeme raditi možda je ovo idealno vrijeme da to pokušate, te da živite od iznosa koji ćete imati tada. Tako ćete se priviknuti, a i dodatno uštedjeti.

Razmislite o životnom osiguranju. Mnogi ljudi tek kada se dijete rodi shvate kolika je njihova odgovornost, te ako do tada nisu, tada počinju uplaćivati životno osiguranje. Sada ćete se morati brinuti za još jednu osobu i bez obzira na lijepe želje bilo bi dobro da imate neki fond i osigurate djetetu budućnost u slučaju bilo kakve nezgode.

Razmisliti da li je vaš prostor dovoljan za još jednu osobu, tj. gdje ćete smjestiti dijete. Ako imate auto s četiri vrata već ste u prednosti. Ako nemate možda je vrijeme da postanete „obiteljski čovjek“. Ipak, nemojte zbog stereotipa o autu ili kući ulijetati na brzinu u nemoguće projekte. Ostanite realni.

Budite spremni na životne promjene i na štednju. Podsjetite se da za vaše dijete nije najvažniji marka proizvoda, dizajn, luksuz, niti koliko ima čega, nego da je ipak najvažnije da ga volite i da se brinete za njega.

M-stil.covermagazin.com