Devet čestih mitova o preživljavanju koji bi vas zapravo mogli ubiti

Zadnjih nekoliko godina veliku popularnost imaju emisije o preživljavanju u divljini. Neke od njih nude korisne savjete i trikove koji mogu pomoći u preživljavanju, no postoji niz narodnih savjeta koje smo svi čuli, a mogli bi nam – umjesto da pomognu – doći i glave.

Evo nekih mitova na koje se ne želite osloniti ako se nađete u nekoj od opasnosti:

1. Treba isisati otrov nakon ugriza zmije

Činjenica: Ako zmija ugrizom stigne ubrizgati otrov, on odmah ulazi u krvotok. Pokušaj isisavanja otrova može samo nanijeti dodatne bakterije na ranu, a ako imate ranicu u ustima, otrov će se još brže proširiti tijelom. Ako vas ili nekog drugog ugrize zmija, jedina pomoć je što brži odlazak u bolnicu, a pomoći si možete tako da nastojite održavati broj otkucaja srca niskim te držati ugrizeni dio tijela što niže u odnosu na srce.

2. Ako vas napadne medvjed pravite se mrtvi

Činjenica: Ako ste u šumi i vidite medvjeda, opći savjet je da se tiho i polagano počnete udaljavati. Ako je u vašem dvorištu ili oko vašeg kampa, pokušajte se prikazati što većima i što glasnijima te se nadajte da ćete ga uspjeti zastrašiti. Ali u slučaju stvarnog napada, strategija vaše reakcije treba ovisiti o medvjedu i vrsti napada. Nikada se nemojte praviti mrtvi ako crni medvjed napadne – borite se kako god znate.

3. Ako se izgubite u divljini prvo pronađite hranu

Činjenica: To ni blizu nije prva stvar koju trebate napraviti. Bez hrane možete izdržati danima, tako da je logičnije da prvo potražite pitku vodu ili sklonište.

4. Tekućina iz kaktusa će vas spasiti od dehidracije

Činjenica: Ako ste dovoljno iskusni da prepoznate vrstu kaktusa s kojom se to može izvesti, onda možda ovaj plan i upali. U suprotnom, tekućina iz pogrešnoga kaktusa mogla bi vas nagnati na povraćanje, zbog kojeg ćete još više dehidrirati.

5. Mahovina uvijek raste na sjevernoj strani stabla

Činjenica: Mahovina može rasti bilo gjde, ovisno o vremenskim uvjetima. Najbolje je da se ne oslanjate na ovu narodnu predaju kada je u pitanju orijentacija u šumi.

6. Ako životinje nešto jedu, mogu i ljudi

Činjenica: U mnogo slučajeva da, ali u ne tako malo slučajeva životinje, naročito ptice, jedu bobice i plodove koje čovjeka mogu ubiti. Najbolje je ići za onim što sigurno znate.

7. Žrtvu smrzavanja treba trljati ili što prije ubaciti u toplu vodu

Činjenica: Trljanje kože koja je oštećena ozeblinama zapravo nije najbolja ideja jer je tako još više možete oštetiti. Također, osobu koja je zadobila ozebline nije pametno uranjati u toplu vodu jer postoji šansa da nastupi šok i još veća šteta. Kada je hladnoća u pitanju, najbolje je osobu što bolje umotati te je postupno zagrijavati.

8. Ako vas napadne morski pas treba ga udariti šakom u nos

Činjenica: U nas ćete se teško naći u ovoj situaciji, ali sve je moguće. U slučaju da vas morski pas ipak napadne, udariti šakom tako brzu metu pod vodom je teško izvedivo. Najbolja opcija je naći neki predmet te mu pripriječiti put. Ako ipak nastavi, treba mu zgrabiti oči ili škrge, u nadi da će ga to odbiti.

9. Nadstrešnica je najbolje sklonište u divljini

Činjenica: Da ako vam je jedina opasnost Sunce, ali u većini slučajeva bolje je naći način kako se zaštititi od vjetra i hladne zemlje ispod vas. Očuvanje temperature vlastitoga tijela je pri vrhu prioriteta za preživljavanje u divljini, navodi Business Insider.

Dnevnik.hr