Danas je Cvjetnica – Početak Svetog tjedna kada slavimo najveće tajne kršćanstva

Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje kršćanski je blagdan koji se slavi nedjelju prije Uskrsa. Njom započinje Veliki ili Sveti tjedan kada u osam dana slavimo najveće tajne kršćanstva, Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.

Na taj dan Crkva obilježava Isusov ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

Kada je ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim ili maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj iz Evanđelja. Službeni latinski naziv “Nedjelja palmi” o muci Gospodnjoj potječe od jeruzalemskih kršćana koji su se od četvrtog stoljeća skupljali popodne na Maslinskom brdu i slavili produženo bogoslužje te uvečer u procesiji, s granama palme ili masline u ruci, ulazili u Jeruzalem.

Običaj se s vremenom širio po Europi, gdje su vjernici upotrebljavali zelene grane i grančice drugih drveća te ih nakon sudjelovanja u bogoslužju stavljali u svoje domove ili na polja želeći da Bog od njih izbavi zle sile i nevrijeme. S vremenom je uveden liturgijski blagoslov tih grančica i to baš na Cvjetnicu kako bi postalo očitije da zaštitna moć zelenih grana proizlazi iz blagoslova Crkve, a ne od nekih magičnih sila. Mesijanski ulazak u Jeruzalem prvoj je Crkvi bio toliko važan da su ga zabilježila sva četiri evanđelista (Luka, Matej, Ivan i Marko), međutim mi danas čitamo muku po Mateju.

Ovaj se tjedan, najčešće ujutro na Veliki četvrtak, koji je ujedno i prvi dan svetog trodnevlja održava misa posvete ulja na kojoj se blagoslivlja ulje za svetu potvrdu i bolesničko pomazanje. Na ovaj dan Isus je posljednji put proslavio sa svojim učenicima blagdan Pashe i ustanovio svećenički red i svetu Misu. Uvečer na Veliki četvrtak obilježava se sjećanje na Posljednju večeru.

Na Veliki petak nema sv. Mise. Taj dan obilježava sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu. Kod katolika, za sve osobe od 18 do 60 godina post je obavezan na Veliki petak. Ne jede se meso životinja niti mesne prerađevine. Velika subota je dan tišine sve do Vazmenog bdijenja koje se obilježava u subotu navečer. Taj dan Isus je počivao u grobu. Na Uskrs se slavi Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrti.

SirokiBrijeg.info