Prema saznanjima “Slobodne” lider HDZ-a BiH Dragan Čović ove godine nije otišao na obilježavanje 9. januara koga u RS-u slave kao Dan republike.

Kao što je poznato, Čović je prošle godine sudjelovao na svečanoj akademiji i oblježavanju inače neustavnog dana RS-a nakon čega je pretrpio teške političke batine, osobito iz Zagreba.

Naime, prošle godine je RS odlikovala ratnog zločinca Slavka Lisicu koga je sud u Šibeniku osudio na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina, a svečanosti odlukovanja ratnog zločinca sudjelovao je i Dragan Čović što je izazvalo neviđenu provalu bijesa u Hrvatskoj i BiH, a Draganu Čoviću nanijelo veliku političku štetu. Prošlogodišnjem skupu je također sudjelovao ambasador Hrvatske Del Vechio koji je nakon toga ekpresno smijenjen i poslan u mirovinu.

Kako sa doznaje, Čović je i ove godine dobio službeni poziv iz Banja Luke, no nije se usudio otići i čestitati svom prijatelju Dodiku.

Nadalje kako se doznaje, ne samo da Čović nije bio iz HDZ-a, nego niko od članova HDZ-a ne sudjeluje današnjoj svečanosti. Podsjećamo da je prošle godine uz Čovića bio i Vjekoslav Bevanda, tadašnji minisitar financija u Vijeću ministara BiH.

Inače, diplomatski kor u BiH redovno izbjegava sudjelovanje na obilježavanju 9. januara kao dana RS-a a izuzetak je samo Ruska federacija i Srbija čiji se ambasadori redovno pojavljuju na banjalučkoj manifestaciji.

Slobodna-bosna.ba