5 osnovnih koraka za njegu, održavanje i čišćenje kožne jakne!

Zapamtite, kožna jakna, ako je dobro krojena i napravljena od kvalitetnog materijala koji s nošenjem dobiva “patinu” odlično je rješenje barem tri sezone! Kako njegovati omiljenu kožnu jaknu? Kako je osvježiti i staviti u funkciju?

Kožne jakne i kaputi uvijek su dobro rješenje za prelazni dio godine! Nosite li i vi jedan takav? Ukoliko je odgovor potvrdan, evo još jednog pitanja za razmisliti- hoćete li nositi onaj od prije nekoliko sezona ili ćete krenuti u potragu za novim?

Zapamtite, kožna jakna, ako je dobro krojena i napravljena od kvalitetnog materijala koji s nošenjem dobiva “patinu” odlično je rješenje barem tri sezone! Kako njegovati omiljenu kožnu jaknu? Kako je osvježiti i staviti u funkciju?

Odgovore na ta pitanja dala nam je modna savjetnica i dizajnerica Alma Premerl Zoko, prenosi Vecernji.hr.

5 osnovnih koraka za njegu kožne jakne!

PROZRAČIVANJE

Ukoliko je vaša kožna jakna ostala čista, a vremenom od stajanja je poprimila miris vrijeme je da je dobro provjetrite. Najbolje će biti da je objesite na vješalicu i ostavite barem 12 sati na svježem zraku. Pazite na vlagu! Isto tako provjerite podstavu! Ukoliko se u nju uvukao ustajali miris poslužite se trikom naših baka. Unutrašnjost rukava napunite starim pamučnim čarapama na koje ste nakapali eterično ulje. Jaknu zakopčajte i ostavite tako da stoji barem 12 sati! Ulje lavande, cedra, jele će izvući neugodan miris.

UKLANJANJE MRLJA

…posebno na ovratniku i manžetama rukava! Pogledajte zato dobro te dijelove i krenite s uklanjanjem mrlja. Masne mrlje na ovratniku najbolje ćete ukloniti običnom školskom gumicom za brisanje olovke. Dobro obrišite ovratnik, iščetkajte starom četkicom za zube i to je to. Masne mrlje lako možete ukloniti baby puderom. Napudrajte mrlje, ostavite da puder djeluje barem 10 minuta i višak pudera uklonite četkicom za zube. Ukoliko su mrlje dubinske, njihovo uklanjanje prepustite stručnjacima. Uvijek birajte ekološke kemijske čistionice poput domaćeg lanca Lemia.

PRANJE KOŽE

Kožu možete i oprati u mlakoj vodi tvrdim sapunom, a sapun samo djelomice isperite tako da koža ostane elastična. Za pranje u stroju odaberite program do 30° C, primijenite sredstvo za pranje finog rublja i stavite u vodu za ispiranje nešto octa radi svježine boje i elastičnosti kože. Takve predmete stavite mokre da se suše no nikad na suncu ni u blizini peći!

KOŽNU ODJEĆU, a tako i torbice, kofere i male predmete od glatke kože, posebno novčanike, perite blagom sapunicom i otopinom sredstva za fino rublje i obrišite mekom krpom. Poslije toga utrljajte specijalno sredstvo za njegovanje kože, jer će time predmet dobiti nov sjaj.

POKISLI STE?

Odjeću koja je prokisnula odmah osušite da ne ostanu mrlje od vode. Ako ipak ostanu mrlje na kožnim predmetima, taj posao svakako prepustite stručnjaku. Mrlje od kiše na koži od velura obrišite nakon sušenja gumenom spužvom ( gumicom) u smjeru vlakana. Sve vrste uklanjanja mrlja s kože nastojite prepustiti stručnjaku, jer to nije jednostavan posao.

SirokiBrijeg.info