5 biljaka koje odbijaju napade dosadnih “krvopija”

Ljetne radosti može vam pokvariti samo dosadni komarci. Da bi spriječili njihove ubode korisno je posaditi začinsko bilje čiji ih miris odbija, ili se okružiti ovim mirisnim zaštitnicama.

Melisa

Ovo bilje ima bijele cvjetove i lijep miris, ali i pozitivan učinak na liječenje. Dobra je za zadržavanje komaraca daleko.

Bosiljak

Bosiljak je izvrsni dodatak tjesteninama i drugim talijanskim specijalitetima. Studija iz 2009. godine pokazala je kako je ulje dobiveno iz bosiljka otrovno za komarce.

Lavanda

Ovaj prekrasni cvijet ne drži samo komarce daleko, već ujedno i moljce i muhe. Učinkovito je imati lavandu na terasi, ali možete se poslužiti i nekim parfemom na bazi ovog mirisnog bilja.

Menta

Koncentrat mente ponekad se koristi pri izradi sprejeva protiv insekata, a ulje dobiveno od mente će komarce definitivno držati podalje.

Ružmarin

Ako planirate roštilj ili samo boravak uz vatru, zapalite malo ružmarina. Dok god ste blizu dima, miris ružmarina će dosadne insekte držati na udaljenosti, a vi ćete moći u miru prirediti gozbu za obitelj i prijatelje.

Punkufer.hr