10 pravila pametnog sunčanja

Sunčeva svjetlost – čak i sama riječ zvuči sjajno! Istina je da sunce ima na tijelo i um višestruko blagotvoran utjecaj. Razumno izlaganje suncu poboljšava vitalnost i podiže vlastiti osjećaj ugode te igra važnu ulogu u nastanku „sunčeva vitamina D“ koji je potreban za strukturu kostiju. U suradnji s našim dermatolozima, donosimo vam 10 savjeta za pametno sunčanje. Zapravo, ne savjeta, nego zapovjedi!

1. Izbjegavaj izlaganje suncu između 11 i 15 sati kada je zračenje najintenzivnije. Nosi sunčane naočale i ne zaboravi šešir.

2. Nanesi zaštitne proizvode 15-30 minuta prije izlaganja suncu, kako bi tvoja koža bila spremna i pravilno zaštićena

3. Jako je važno nanijeti odgovarajuću količinu proizvoda sa zaštitnim faktorom: mjera od 6 čajnih žičica dostatna je za tijelo odrasle osobe prosječnog stasa.

4. Osjetljivi dijelovi tijela, kao što su područje oko očiju, nos, uši, vrat, dekolte, ruke, ali i koljena i gornji dio stopala, tamne jače i brže i potrebna im je dodatna zaštita.

5. Tamni postepeno! Tijekom prvih dana sunčanja upotrebljavaj viši zaštitni faktor i ne zadržavaj se dugo na suncu. Nakon nekog vremena produži svoj boravak na suncu i upotrebljavaj niži zaštitni faktor.

6. Ne zaboravi nanijeti zaštitne kreme na teško dostupna mjesta – između ramena i iza koljena.

7. Ponovno nanesi zaštitu svaka 2-3 sata jer sunce oštećuje njene molekule.

8. Zapamti da voda, pijesak i snijeg reflektiraju sunčeve zrake i povećavaju rizik od opeklina. Čak 90% UV zračenja prodire kroz oblake, a 50% zračenja može doprijeti do tebe iako si u hladu ili sjeni.

9. Nemoj prestati koristiti zaštitne kreme. Ako već imaš podlogu, tj. već si potamnjela, to ne znači da te ta boja štiti od opeklina.

10. Ne zaboravi da osjetljiva dječja koža zahtijeva posebnu zaštitu. Štoviše, djeca do 3 godine starosti ne bi smjela biti izložena direktnom suncu.

Cosmopolitan.hr