10 najčešćih grešaka u pisanju životopisa

Odličan životopis je jedan od najmoćnijih dokumenata koji će vam ikada trebate. Kvalitetan životopis vam može bez problema omogućiti zapošljavanje, baš kao što vam i loš životopis može uništiti svaku priliku koja vam se pruži. Pazite stoga da ne napravite ovih 10 pogrešaka i zbog toga ostanete bez posla o kojem ste sanjali.

1. Neprofesionalnost

Možda danas i vrijede neka druga pravila komunikacije, ali u poslovnom svijetu sve je još uvijek pravocrtno. Nikako se ne smijete u životopisu, niti u pripadajućem mailu, obraćati sa „ti“, već se obraćajte kulturno i s poštovanjem.

2. Tipfeleri

Prije nego pošaljete životopis dobro pogledajte imate li tipfelera. Ukoliko je vaš životopis prepun tipfelera potencijalni poslodavac bi mogao zaključiti da ste nemarna osoba, a takve malo tko želi zaposliti. Isto vrijedi i s gramatikom.

3. Ručno pisanje

Danas je jako teško naći posao koji ne zahtjeva poznavanje rada s računalom, a već prvi korak u demonstraciji vaše sposobnosti jest upravo pisanje životopisa – u wordu. zaboravite na pisanje rukom jer to izgleda neuredno, smiješno i neprofesionalno. A iznenadili bi se koliko ih i danas to radi…

4. Neprikladna mala adresa

Stavite se na mjesto poslodavca i promislite kako bi reagirali kada bi mail na životopisu bio hooligan_zg, ljubavnik 82 ili boem1? Sigurno da vam takvi mailovi ne idu u korist, stoga otvorite „normalni“ mail i s njega šaljite životopise.

5. Previše teksta

Životopis mora biti jezgrovit, mora biti zanimljiv i mora istaknuti ono najvažnije. Čak i ako imate jako puno iskustva, to ne trebate prenositi na tri stranice, već se može istaknuti u dvije rečenice a da odmah iskoči čim se počne čitati. Predugi tekst samo zamara onoga tko ga čita, i odustat će i prije nego dođe do onog za vas najbitnijeg.

6. Preuveličavanje

Sve ono što se napisali u životopisu se danas lako može provjeriti. Također, poslodavci su se već do sada naslušali svega i svačega i dobro znaju da kurir nije voditelj odjela za dostavu informacija, baš kao što se i posao domara ne može nazvati šefom održavanja sustava. Stoga, nemojte uljepšavati i preuveličavati svoje dosadašnje poslove – samo ćete učiniti gore.

7. Klišeji

Moja najveća mana je što sam perfekcionist – jedna je najčešćih rečenica koja se ubacuje u životopis. Zar stvarno vjerujete da će netko povjerovati u to? Čak i ako je istina onaj tko ga čita će samo odmahnuti rukom na njega.

8. Navođenje nevažnih informacija

Iako mislite da će vam se netko smilovati ako navedete da imate obitelj sa petero djece – nažalost, neće. Živimo u kapitalističkom svijetu i poslodavcima su važni samo podaci koji ga zanimaju radi njegova poslova. Neće ga tako zanimati niti da ste već 15 godina član nekog nogometnog kluba, da ste plesali u nekom KUD-u, da ste redovni davatelj krvi…

9. Fotografija

Koliko god mislili da će to dati neku osobnost vašem komadu papira – neće. Zaboravite na te američke priče i ne stavljajte svoju sliku kao prilog životopisu. U tom slučaju vam se mogu dogoditi dvije stvari – ili će vas odbiti smatrajući da se pokušavate ubaciti zahvaljujući izgledu, ili će vam posao dati radi izgleda a to je nešto što sigurno ne želite, iako vam u početku neće smetati.

10. Grafikoni

Kao što smo već rekli, životopis mora biti jednostavan ali jezgrovit. Ubacivanje grafikona, tablica i sličnih stvari tome ne pridonosi i nikako vam neće pomoći.

Kult.com.hr