10 genijalnih trikova za prvu pomoć kod uboda, opeklina, žuljeva…

Možete se ozlijediti u prirodi, kod kuće ili na putu. I dok ne postoji prava zamjena za stručnu medicinsku skrb u teškim situacijama, ovi prečaci za iscjeljenje mogu biti privremeni, a ponekad i prava rješenja.

1. Spriječite žuljeve trakom

Neovisno o tome bile to balerinke, štikle ili cipele za planinarenje. Zalijepite na ugrožena mjesta na stopalu ljepljivu traku. Spriječiti će mogućnost trljanja i umanjiti šanse za nastankom žuljeva.

2. Uklonite trn tekućim ljepilom

Umjesto da pokušavate izvaditi trn škarama ili iglom, što zvuči bolno, zalijepite tekuće ljepilo. Istisnite ljepilo iz tube i nanesite ga na mjesto gdje se trn zabio te ostavite tako 30 minuta. Nakon toga polako povucite, odnosno uklonite osušeno ljepilo. S njime će se nestati i trn.

3. Smanjite ubod pčele lukom

U luku se nalaze spojevi koji djeluju antibakterijski i mogu smanjiti upalu. Uklonite žalac s mjesta uboda (to možete noktom ili karticom), zatim stavite luk na to mjesto kako biste ubrzali iscijeljivanje.

4. Koristite uloške kao zavoje

Dobri su za upijanje krvi, a daleko sterilniji od ručnika, ako nemate gazu pri ruci. Također, za takvo što su primijenjivi i tamponi, ako je porezotina manja.

5. Smirite opekline s octom

Namočite majicu u spoj octa i hladne vode. Ocat uravnotežuje pH u tijelu, a octena kiselina koja se koristi u sintezi aspirina, pomaže ublažiti bol i svrbež slabijih opeklina.

6. Posipajte crvenu papriku na ranu

Naravno, osjetiti ćete peckanje, ali će zaustaviti krvarenje. Crvena paprika sadrži spoj kapsaicin koji djeluje kao sredstvo protiv boli kada se nanosi na površinu kože.

7. Stavite šećer na opećeni jezik

Opekli ste jezik vrućom kavom ili čajem? Stavite žličicu šećera na jezik i pričekajte da se otopi. Glukoza u šećeru pomaže u ublažavanju boli.

8. Ublažite bol u grlu slijezovim slatkišima

Glavni sastojak slastica nalik na spužvu je želatina. Ona se topi u grlu te ublažava nadraženost i bol.

9. Topli i hladni oblozi

Ako imate uganuće i treba vam hladni oblog zamrznite 1/3 vrećice alkohola i 2/3 vode. To naravno vrijedi samo neko vrijeme nakon što ste se ozlijedili. Za topli oblog, koji pomaže 24 do 48 sati nakon upale, ubacite rižu u čarapu te zagrijte u mikrovalnoj 20 sekundi. Riža odlično zadržava toplinu.

10. Zalijepite porezotinu

Ovo je trik koji se koristi u zemljama koje nisu u mogućnosti pružiti adekvatnu medicinsku pomoć. Zalijepite ljepilo između kože razdvojene prilikom reza. Koža će se s vremenom spojiti, krvarenje će stati, a ljepilo će otpasti samo.

Ordinacija.hr