Zoran Trlin: Sigurno ćemo biti još jači sljedeće sezone

Jedan od najuspješnijih klubova generalno u kolektivnim sportovima BiH prethodnih godina je svakako HŽRK Grude, iako klub postoji nepunih osam godina.

Neodgovorno otkazivanje Kupa

Još od ranije je jasno da su Gruđanke opet suvereno obranile naslov prvakinja Bosne i Hercegovine, ali su sezonu još uspješnijom učinili i uspjesi u mlađim dobnim kategorijama.

– Obranili smo naslove prvaka u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, ali smo ovoga puta napravili iskorak i u rezultatima mlađih dobnih kategorija. Kadetkinje (2000. godište) i cicibanke (2004. godište) su bile doprvakinje BiH, priča predsjednik Gruda Zoran Trlin, nakon što je klub završio s ovosezonskim aktivnostima s prošlotjednim turnirom mlađih kadetkinja u Metkoviću.

– Tako su naši rezultati ukupno bolji nego prošle sezone, a to što smo bili onemogućeni da branimo Kup nije naša greška.

Kup BiH u ženskoj konkurenciji nažalost prethodne sezone nije odigran, a kompletna priča oko toga vrlo brzo je pala u zaborav.

– Nismo imali priliku braniti Kup BiH zbog neodgovornosti i bahatosti pojedinaca. Predsjedništvo RS-a BiH, je prvo donijelo odluku da mi budemo domaćini, pa onemogućilo da se izvrši. Ali eto kod nas se takve stvari događaju. Nadam se da će se to promijeniti s ustrojem novog Saveza, ali i da ćemo postići jednakopravnost ženskog sporta, kaže Trlin.

Slijede pripreme za Kup EHF

U klubu očekuju da će pripreme seniorki krenuti početkom kolovoza.

– Dosta će utjecati to hoćemo li igrati prvo ili drugo kolo Kupa EHF-a koji smo prijavili, kaže Trlin i pojašnjava da je ždrijeb u srpnju.

– Pokušavali smo preko EHF-a i RS-a BiH osigurati da zbog lošije kvalitete bh. ženskog rukometa igramo Challenge Kup, međutim to nam nije dozvoljeno od EHF-a. Izričito je naloženo da se igra Kup EHF i mi ćemo kao i svake prethodne godine sudjelovati, dodao je.

Ciljevi kluba su i dalje prvenstveno razvijati mlade igračice, pružiti im mogućnost da uz stručno vodstvo razvijaju svoje rukometne vještine, a onda ih i prenesu na teren u svim dostupnim natjecanjima.

– Planovi su isti, pripremiti se i igrati što bolje pa ćemo vidjeti za koje će to mjesto biti dovoljno, govori predsjednik Gruda i dodaje kako je već bilo par promjena u ekipi:

– Neke djevojke idu u Zagreb na studij, Gabrijela Gudelj je otišla igrati u Gjovik (Norveška), ali većina djevojaka će ostati tu. Promjene su takve da će ekipa sigurno biti jača nego prošle sezone, pogotovo što su djevojke iskusnije za još jednu godinu dana, a one koje nam stižu će biti u najmanju ruku jednako kvalitetne. Ali to će ukupno biti vrlo male promjene, zaključio je.

Neviđena dominacija seniorki

Grude su ovog ljeta (klub je formiran u kolovozu 2009.) osvojile već treći naslov prvakinja Bosne i Hercegovine, i to u četvrtoj sezoni nastupanja u Premijer ligi. U svojoj prvoj sezoni među premijerligašima su Gruđanke imale skor 15-7, u drugoj 19-1, u trećoj rekordnih 22-0, a prethodne 19 pobjeda, jedan remi i bez poraza. Posljednji su puta pognutih glava parket napustile još u 6. kolu natjecateljske 2014./2015. godine, konkretno 9. studenog 2014. godine kad su u Mostaru izgubile od Katarine (32:31). U nizu su od 56 premijerligaških utakmica bez poraza.

Ersan Bijedić / Dnevni list