Znate li kako vas iOS aplikacije mogu potajno snimati i fotografirati

Zaposlenik Goolgea dokazao je kako svaka aplikacija sa dozvolom za korištenje kamere na Appleovim iOS uređajima može potajno snimati i fotografirati.

Felix Krause je Googleov inženjer koji je detaljno opisao zabrinjavajući propust u postavkama privatnosti na Appleovom iOS-u koji omogućava svim aplikacijama s dozvolom za kameru da potajno snimaju ili fotografiraju. Tvrdi kako je ovaj propust otkrio u slobodno vrijeme i nezavisno od Googlea.

Ovaj istraživač otkrio je kako odobrenje dozvole za korištenje kamere na Appleovim uređajima omogućava aplikacijama da u bilo kojem trenutku pristupe prednjoj ili stražnjoj kameri te fotografiraju ili snimaju te uploadaju sadržaj na server. Posebno je opasno na najnovijim iPhoneima jer mogu iskoristi prepoznavanje lica u stvarnom vremenu.

Sve ovo događa se bez ikakve obavijesti, zvuka, svjetlosnog znaka ili bljeskalice koji bi ukazali na problem. Krause je i na YouTubeu podijelio kratku demonstraciju ovakvog slučaja.

Najviše zabrinjava što bi zbog ovakvih “zadanih postavki” privatnosti bilo tko sa sumnjivim namjerama mogao zlouporabiti dopuštenja na vašem telefonu i nadzirati vas, locirati i pronaći druge fotografije na internetu ili pak prenositi ono što radite uživo u streamu.

Felix Krause kako se ne može baš nešto učiniti po tom pitanju. Predložio je vrlo rudimentarna rješenja poput zaklanjanja kamera, ili pak onemogućavanje dozvola za kameru što će osakatiti neke aplikacije poput WhatsAppa i onemogućiti direktno fotografiranje iz aplikacije.

Istraživač je prijavio problem Appleu i dao im neke ideje kako da riješe ovaj problem direktno u kodu.

Racunalo.com