Zlatno odličje za inovatora Ivana Zorića iz Gruda i pametnu solarnu ploču koja se okreće prema suncu

Da BiH ima talente, odavno je poznato, kao što je poznato i da nema sluha za veliki broj svojih talentiranih mladih stručnjaka u različitim oblastima. Ivan Zorić iz Gruda, 18-godišnjak, zahvaljujući pametnoj solarnoj ploči osvojio je zlatno odličje na 9. nacionalnoj izložbi “mladi@inovacije” u Republici Hrvatskoj, pod mentorstvom profesora Ante Zujića. Ovaj odlikaš koji pohađa Tehničku školu u Imotskom govorio je o svom uspjehu za Večernji list.

– S ovom pločom profesor i ja prvo smo išli u Zagreb i predstavili je, a, evo, za posljednji odlazak smo je usavršili i od 64 prijavljena rada, ovaj je izabran kao najbolji. Ova solarna ploča ne stoji samo na jednom mjestu, već se u svakom trenutku okreće prema suncu, govori Ivan o kvalitetama ove zanimljive ploče koja bi, ako bude zanimanja, mogla ići i u širu primjenu.

– Ploča traži optimalan kut kako bi imala što veću iskoristivost. Njezinom funkcijom smo zadovoljni, a detalji se uvijek mogu usavršavati. Također, treba tu istaknuti i financijski segment. Ploča od 100 wati, primjerice, stoji 1000 eura, a kamoli kad se sve drugo uzme u obzir, objašnjava inovator Zorić koji se inovacijama bavi još od 5. razreda. Ističe kako je napravio niz inovacija po konceptu “rastavi, sastavi, poboljšaj”… i ići će u nove projekte, ali će njegovo tržište biti izvan BiH, što je, nažalost, i logično. – Plan je raditi na novim projektima, ali moje mogućnosti su ograničene. Ovo je struka u kojoj su uvijek potrebna neka ulaganja i jedino mi roditelji pomažu, tako da ću najvjerojatnije nakon završene srednje škole ostati studirati, a i raditi u Hrvatskoj. Riječ je o tržištu Europske unije gdje je sve puno bolje i organiziranije. Želja mi je studirati na FER-u u Zagrebu, a nakon toga ili ostati u Hrvatskoj ili ići u Njemačku, pa čak i u Finsku, gdje su inovatori itekako cijenjeni, ističe Zorić. Na BiH ne gleda optimistično. – Ja sam iz Gruda i vezan sam uz svoje mjesto i ovu zemlju, ali što se tiče rada ovdje, bojim se da se situacija neće popraviti. Tu ne mislim samo na svoju struku, već puno šire, govori nam. Ističe kako mu je uzor Nikola Tesla, a mladima poručuje da nikad ne trebaju odustati ako imaju dobru ideju.

– Ideja je u ovom poslu najvažnija te vjera u to da će netko prepoznati talent i ideju koju je taj talent izrodio. Tko ima ideju, može sve, ističe Zorić, dok se na stolu zrcale pohvalnice Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije, za osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici, kao i brojna druga priznanja za sudjelovanja na prestižnim natjecanjima iz struke.

Željko Andrijanić / Vecernji.ba