“Zaboravljeni branitelji” održali sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i Željkom Glasnovićem

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u Zagrebu održan je sastanak ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda s predstavnicima udruge Zaboravljeni Branitelji BiH.

Ministar hrvatskih branitelja RH predstavnike UZB BiH je dočekao sa svim svojim suradnicima dok su UZB BiH predstavljali:

1.Drago Grbavac Predsjednik UZB/ Borci BiH,
2.Vlado Marušić,Predsjednik UZB ŽZH,
3.Vjekoslav Dragoja,Predsjednik UZB-Podružnica Posušje,
4.Vladimir Galić,Predsjednik UZB-Podružnica Tomislavgrad,
5.Petar Ereš-Predsjednik UZB-Podružnica Ljubuški,
6.Marijan Bulić,Predsjednik UZB-Podružnica Čitluk,
7.Franjo Hrstić,tajnik UZB/Borci BiH,

Kao poseban gost sastanku je nazočio i General Željko Glasnović, saborski zastupnik RH.

Sastanak je otvorio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je pozdravio predstavnike UZB rekavši im kako je upoznat s njihovim radom i djelovanjem te kako Ministarstvo hrvatskih branitelja na čijem je čelu ima u pripremi izradu novi Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i dopunu Ugovora o stradalnicima Domovinskog rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a. U tom smislu je rekao kako nije još u mogućnosti prezentirati detalje tog zakona i ugovora jer je RH prije prezentiranja tog zakona i ugovora obaviti razgovore s Vijećem Ministara BiH, te s Vladom FBIH u svezi usklađivanja istih s drugim zakonima i normama a tek potom pustiti te dokumente u pravnu proceduru, te kako očekuje kako će taj zakon biti pušten u proceduru najkasnije do 01.04.2017 godine. Na koncu svog izlaganja ministar hrvatskih branitelja RH Tomo Medved je predstavnicima UZB rekao kako su njegovo ministarstvo i UZB na istom putu u svezi korisnika prava iz RH imajući u vidu kako se obje strane zalažu za pripadajuća prava samo borbenom sektoru u čemu se u potpunosti razumiju.

Na sastanku se raspravljalo o dopunama Ugovora RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a te mogućnostima u zapošljavanju i samozapošljavanju pripadnika HVO-a.

Na sastanku se prisutnima obratio i Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH koji dao svoje prijedloge za dopune Ugovora RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a kao i projekte za zapošljavanju i samozapošljavanju pripadnika HVO-a.

zagreb-sastanak2-16022017

Državna tajnica Nevenka Benić prisutnima je predstavila programe i projekte Ministarstva hrvatskih branitelja u kojima u kojima sudjeluju braniteljske zadruge RH aplicirajući na EU fondove kao i mogućnosti održavanja simpozija, okruglih sastanaka i edukacija za aplikacije u EU fondove.

Za riječ se nakon nje javio i gosp.Vjekoslav Dragoja koji je prisutne izvijestio kako je UZB ŽZH pokrenula niz projekata zapošljavanja i samozapošljavanja branitelja, ali je uvijek bio i ostao problem plasmana proizvoda. Predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja pojasnili su načine na koje se mogu bolje plasirati proizvodi te izložili mogućnosti rješavanja tog pitanja.

Predstavnike UZB je pozdravio i pomoćnik ministra za djelokruzg pravnih i stambenih poslova, gospodin Nenad Križić, te ih u kratkim crtama izvijestio o svim aktivnostima Uprave.

Na koncu su predstavnici UZB s predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja razmijenili kontakt telefone i e-mailove napomenuvši kako je ovo tek početak jedne uspješne i konstruktivne suradnje. Konačno su se predstavnici UZB zajedno s predstavnicima tog Ministarstva zajedno fotografirali razmjenjujući svoja iskustva.

Vraćajući se kući predstavnici UZB su izrekli zajedničko stajalište kako sa održanim sastankom mogu biti u potpunosti zadovoljni jer su u tom Ministarstvu uvijek dobrodošli te kako vjeruju kako je konačno došlo vrijeme za uspostavljanje uspješne suradnje po pitanju na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a.

BraniteljskiPortal.ba