Komisija za suzbijanje opojnih droga u BiH treba da se izjasni o prijedlogu da preparati na bazi kanabisa pređu u grupu strogo kontroliranih supstanci.

“Sastanak bi vrlo brzo trebalo da se održi, ali jedan član Komisije je na bolovanju pa je stvar tehničke prirode. Kada se uslovi steknu, oni će odmah održati sastanak gdje će napraviti prijedlog koji predstavlja prvi korak u proceduri”, objašnjeno je za Klix.ba u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Navodi se da se prijedlog Komisije upućuje Ministarstvu sigurnosti koje ga onda šalje Savjetu ministara BiH, gdje se vrši eventualno usvajanje, što predstavlja posljednji čin. Parlamentarna skupština BiH ne mora da sudjeluje kada je riječ o prebacivanju supstanci iz tabele 1 u tabelu 2, a na osnovu mišljenja Agencije za lijekove.

Sarajevski portal navodi da će medicinski kanabis, kada se jednom zakon prilagodi njegovoj legalnoj primjeni, koristiti pacijenti sa malignim oboljenjima, oni koji imaju HIV/AIDS, multiplu sklerozu i oboljeli od pojedinih oblika epilepsije.

SirokiBrijeg.info