SKANDAL: Zdenko i drugovi protuustavno donosili odluke o zabrani kretanja i maskama

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao sjednicu na kojoj je donesena odluka da mjera ograničena kretanja i nošenja maski tokom pandemije koronavirusa predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, prenosi Klix.ba.

Elektronskim putem je danas održana redovna 120. sjednica Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Doneseno je nekoliko odluka, a ona najrelevantnija za bh. javnost jeste da su odluke Kriznog stožera FBiH o zabrani kretanja i obaveznom nošenju zaštitnih maski “miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantirane Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava”.

“U konkretnom slučaju u pitanju su kršenja prava na privatni život i na slobodu kretanja, koja su izvršena naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, kriznih stožera ministarstava zdravstva”, stoji u odluci Ustavnog suda.

Još se navodi da odluka Kriznog stožera Ministarstava zdravstva FBiH predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava s obzirom na to da je “izostalo aktivno sudjelovanje u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti”.

Mjera zabrane kretanja nakon 11 sati do pet ujutru je uvedena 10. studenog na području BiH, dok je na području ŽZH uvedena od 2.prosinaca 2020.g. usljed porasta broja novozaraženih koronavirusom, a pratile su je mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

SirokiBrijeg.info