Home Ostale rubrike Zdravlje Što naslage tj. boja jezika otkriva o tvom zdravlju

Što naslage tj. boja jezika otkriva o tvom zdravlju

0
Što naslage tj. boja jezika otkriva o tvom zdravlju

Jezik odražava našu nutrinu – i to u pravom smislu riječi. Naime, puno nam govori o našem zdravlju, stoga bi svako malo trebala pažljivo pogledati imaš li i kakve su naslage na svom jeziku, jer to ponekad može otkriti i neke bolesti

Najbolje je provjeriti naslage na jeziku ujutro prije prve kave ili pranja zuba. To ti doista može puno toga otkriti o zdravlju ili, u najgorem slučaju, mogućim bolestima.

Zdravo stanje

Ako je naslaga na jeziku samo svijetlo bijeli film, ona je tvoj jezik u osnovi zdrav. Ispod bi trebala vidjeti blago ružičasti, glatki jezik. Još jedan pokazatelj da je naslaga jezika sasvim normalna jest da se skida kad jedeš ili piješ. Važno: naravno, oslanjati se u potpunosti na naslagu na jeziku kad je riječ o zdravlju nema smisla. Stoga obrati pažnju i na ostatak tijela.

Bijela naslaga na jeziku

Međutim, ako je bijela naslaga na jeziku vrlo gusta, to može ukazivati na gastrointestinalni problem. Možda ti želudac u posljednje vrijeme puno radi ili jedeš puno nezdrave hrane. Pokušaj promijeniti način prehrane i nastavi paziti na jezik. Važno: i kod prehlade će naslaga neko vrijeme biti malo gušća.

Žućkasta naslaga na jeziku

Blago žućkasta naslaga na jeziku pokazatelj je gljivične infekcije. To ćeš primijetiti jer se na jeziku stvara osjećaj kao da imaš na njemu krzno. I u ovom slučaju bi to moglo biti zbog prehrane. Isprva su čaša ili dvije vode također dobra opcija, jer se tijelo ponekad samo vrati nazad u zdravo stanje. Međutim, ako se nakon tjedan dana ništa nije promijenilo, posjeti liječnika!

Jezik boje maline

Crvena naslaga na jeziku javlja se u većini slučajeva kod šarlaha. Ovdje vrijedi sljedeće: čim to primijetiš, odmah trebaš otići k liječniku. Nažalost, ništa ne možeš napraviti s jednostavnim kućnim lijekovima. Još jedan pokazatelj je ako jezik lagano natekne.

Smeđa naslaga na jeziku

Smećkasta naslaga na jeziku obično je poremećaj crijeva. To znači da se tvoja crijeva ne mogu nositi s određenom hranom. Zbog toga je smeđi jezik ujedno i pokazatelj alergije na hranu. U ovom je slučaju dobro paziti što si pojela te suziti potencijalno nepodnošljivu hranu.

Siva naslaga na jeziku

Premda zvuči loše, ne moraš se brinuti ako je jezik sivkaste boje. Naime, u većini slučajeva to znači da imaš manjak željeza. Jedi špinat ili salatu i povremeno bi sivi film trebao nestati. Međutim, ako to nije slučaj, trebala bi napraviti krvnu sliku kod svog obiteljskog liječnika.

OPREZ: Ako imaš osjećaj da nešto nije u redu s naslagama na tvom jeziku, obrati se svom liječniku!

Miss7.hr