Šta do sada znamo o novom soju mutiranog korona virusa koji se brzo širi

Dok europske zemlje uvode zabrane putovanja za Veliku Britaniju, pojavljuju se prva saznanja o infekciji novog soja korona virusa, koja se proširile na jugu Engleske, javlja BBC.

Britanski medicinski stručnjaci su rekli da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji ili kako će drugačije reagirati na postojeće vakcine, ali da se pokazalo da je 70 posto prenosiviji.

Velika Britanija je u nedelju 20. prosinca dostigla rekord po broju zaraženih sa 35.928 novih slučajeva.

Šta znači nova mutacija korona virusa?

Virusi uobičajeno mutiraju, a naučnici su pronašli tisuće različitih mutacija među uzorcima virusa koji izaziva bolest COVID-19. Mnoge od tih mutacija nemaju uticaja na brzinu širenja i težinu simptoma.

Pitanje sa kojim se sada suočavaju naučnici jeste da li mutacija korona virusa nazvana VUI-202012/01 spada u tu kategoriju i da li predstavlja uvećani zdravstveni rizik? Ili da li je nedavno ubrzano širenje na jugu Engleske povezano sa ljudima koji su zarazili mnogo drugih, moguće zato što ignoriraju restriktivne mjere?

VUI – 202012/01 je varijanta SARS-CoV-2, virusa koji izaziva bolest COVID-19 i prvi put je detektiran u Velikoj Britaniji u listopadu 2020. sa uzorka koji je uzet tokom mjeseca rujna.

Matt Hancock, britanski tajnik zdravstva, je rekao da novi soj virusa, koji se širi brže od drugih varijanti nije opasniji, ali da se mora staviti pod kontrolu.

“Jedini način na koji to možete učiniti je ograničavanjem socijalnih kontakata i u osnovi, posebno u područjima sa visokim brojem zaraženih, svi treba da se ponašaju kao da možda imaju virus i to je način na koji možemo to staviti pod kontrolu i zaštititi ljude”, rekao je Hancock u nedelju, prenosi CNN.

Nove analize će uključivati uzgajanje novog soja virusa u laboratorijama, proučavanje njegove reakcije na antitijela i testiranje njegove unakrsne reakcije sa COVID-19 vakcinama.

Pored toga, zdravstveni službenici sada provode nasumično sekvencioniranje uzoraka iz pozitivnih slučajeva širom Velike Britanije kako bi istražili njegovo širenje i izgradili regionalne mape njegove prevalencije odnosno broja svih slučajeva bolesti kod određenog stanovništva u određenom periodu. Za ovaj posao će trebati najmanje dva tjedna, piše The Guardian.

Da li je pojava novog soja znak za uzbunu?

Pojava nove varijante jeste alarmantna – iako, treba napomenuti da je bilo nekoliko prethodnih mutacija COVID-19. Tokom studenog, danska vlada odstranila je milijune kuna nerc nakon što se utvrdilo da su stotine slučajeva COVID-19 povezane s varijantama Sars-CoV-2 koje je nosila ova životinja.

U listopadu su analize sugerirale da se varijanta korona virusa koja je potekla od španjolskih poljoprivrednih radnika brzo proširila Europom i činila većinu slučajeva u Velikoj Britaniji.

Ni u jednom od ova dva slučaja nije utvrđeno da su ove varijante povećale prenos bolesti. Međutim, sada je jasno da to nije slučaj za varijantu VUI-202012/01. Ono što naučnici sada moraju riješiti je pitanje uticaja nove varijante – posebno hoće li ona dovesti do povećanja slučajeva teških oboljenja od COVID-19.

Drugo veliko pitanje je hoće li nova varijanta moći zaobići zaštitu koju nude vakcine protiv COVID-19, a koje se sada primjenjuju širom Britanije.

Tri su faktora zbog kojih VUI–202012/01 varijanta SARS-CoV-2 privlači pažnju, a kojima se objašnjava mogućnost lakšeg širenja virusa, pojašnjava BBC:

-Brzo mijenja druge varijante virusa;

-Ima mutacije koje utiču na dijelove virusa koje su kako se čini važne;

-Neke od tih mutacija već su se pokazale u laboratorijama, a pokazuju povećanu sposobnost virusa da zarazi druge ćelije.

Međutim, ništa nije apsolutnu sigurno. Novi sojevi mogu postati češći jednostavnim boravkom na pravom mjestu u pravo vrijeme – poput Londona, koji je donedavno bio na stepenu dva u restriktivnim mjerama što je značilo između ostalog da su neesencijalne prodavnice mogle biti otvorene, kao i frizerski saloni, vjerski objekti, te ugostiteljski objekti koji su radili sa skraćenim vremenom do 23 sata.

“Laboratorijski eksperimenti su potrebni, ali da li želite da čekate nekoliko tjedana ili mjeseci kako biste vidjeli rezultate i poduzeli mjere kojim se ograničava širenje? Vjerovatno ne u ovim okolnostima”, rekao je za BBC profesor Nick Loman iz konzorcijuma COVID-19 Genomics UK.

Britanska vladina savjetodavna grupa za COVID-19 je upozorila da je novi soj “stvarni razlog za zabrinutost” i pozvala na hitnu akciju.

Na Twiteru je Jeremy Farrar, britanski medicinsti istraživač i direktor Wellcome Trust-a napisao da vlada ima puno pravo da djeluje odmah, “više prenosa znači više ljudi u bolnicama i tragičnih smrti (…) To takođe daje virusu više prilika da mutira i izbjegne uticaj tretmana i vakcine”.

Odakle je došao novi soj VUI – 202012/01?

Kao i kod drugih novih varijanti ili sojeva virusa koji uzrokuju bolest COVID-19 i ovaj nosi genetski otisak koji olakšava praćenje, a slučajno je i onaj koji je sada uobičajen, piše CNN. To ne znači da je mutacija olakšala njegovo širenje, niti nužno znači da je ova varijacija virusa opasnija.

Više stručnjaka za genetiku i epidemiologiju virusa primjećuju da bi nova varijanta korona virusa mogla biti samo “sretni” soj koji je pojačan zbog superšiteljskih događaja.

Varijanta VUI – 202012/01 je neuobičajeno visoko mutirana, a najvjerovatnije objašnjenje je da je potekla iz pacijenata sa oslabljenim imunim sistemom koji nisu mogli pobijediti virus. Njihova tijela postala su uzgajališta mutacije virusa, zaključuje BBC.

EU zemlje uvode zabrane letova iz Velike Britanije

Nakon što je utvrđeno da se novi soj korona virus brzo širi u Londonu i na jugu Engleske, britanski premijer Boris Johnson je u subotu, 19. prosinca predstavio nove restriktivne mjere za ta područja, poništavajući planiranu relaksaciju pravila za Božić.

Belgija i Nizozemska su u nedelju, 20. prosinca odlučile da zabrane letove iz Velike Britanije, dok Njemačka razmatra tu mogućnost, u pokušaju da se zaštite od novog soja korona virusa koji je “izvan kontrole”, kako je rekao britanski tajnik zdravstva Matt Hancock u nedelju, 20. prosinca.

Irska, Francuska i Belgija takođe uvode restrikcije putovanja sa Velikom Britanijom, a Europska unija zakazala je sastanak za ponedeljak 21. prosinca, na kojem se treba odlučiti o koordiniranom odgovoru na novonastalu situaciju u vezi mutacije korona virusa.

Velika Britanija je ukazala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO/WHO) da se nova vrsta brže širi, navodeći da je oko 60 posto zaraženih u Londonu.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je ista mutacija otkrivena i u Nozozemskoj, Danskoj i Australiji, ali i Italiji.

Doktorica Catherine Smallwood iz SZO za Europu rekla je da je do 20. prosinca broj tih slučajeva bio mali, devet u Danskoj i po jedan u Nizozemskoj i Australiji. Ali, rekla je Smallwood da su i druge zemlje obavijestile SZO o drugim varijantama korona virusa “koje također nose neke od genetskih promjena viđenih u novom soju iz Velike Britanije”.

Radio Slobodna Evropa