ŠIROKI BRIJEG – Kružni tokovi grade se u cilju povećanja sigurnosti prometa. Kako bi se smanjio broj mogućih točaka doticanja vozila, kod nepreglednih i nepravilnih raskrižja te je kod istih smanjen rizik od sudara vozila i povećana je protočnost prometa.

No u nekim slučajevima to baš i nije tako što će nam i pokazati prilog iz Širokog Brijega, gdje godinama u tom gradu nije bilo semafora u funkciji iz razloga što jednostavno mnogi dan danas nisu uspjeli dukučiti da li kretati kada se na njemu pokaže crveno ili stati!

Pa su eto napravili kružne tokove, i to dva u razmaku od 52 metra, valjada će se prije naviknuti na njih. No međutim to baš i ne ide tako lako!

kružniširoki04032016-2

Na ulazu u kružni tok uz navedeni prometni znak obično se postavlja i prometni znak “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”. Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što u vidu sigurnosti podrazumijeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima.

Da, inače je to po zakonu “prirode” i vjerovatno Auto škole, ali kod nas trenutno još vlada zakon da svatko svakog zna, pa se uvijek nađe netko pametan da zaustavi sav promet u kružnom toku kako bi propustio prijatelja, prijateljicu ili neku zgodu žensku u vozilu koje se na taj kružni tok uključuje.

Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan. U kružnom toku vozila koja zadržavaju smjer ravno (kružno kretanje) i svoju prometnu traku, imaju prednost!

kkružniširoki04032016-1

Kod isključivanja vozila iz kružnog toka potrebno je pratiti uvijete u prometu oko vašeg vozila, pravovremeno uključiti desni pokazivač smjera kretanja iliti po naški “žmigavac”, te obratiti pozornost na opasnost od ometanja smjerova vožnje.

Ali tu nastaje problem kod izlaska jer mnogi još nisu naučili kako bi tu treba dati do znanja vozilima koji ulaze kako će vozilo skrenuti tj, izaći iz kružnog toka, tako da kolona se stvara, a postoji i mogućnost da se netko ne namjerno ubaci i dolazi do sudara i problema kojeg mnogi ne bi poželjeli da se dogodi.

No, trebati će izgleda još dosta vremena da naši vozači nauče te jednostavne stvari kako za sebe tako i za ostale sudionike ili možda bi bilo još lakše da policija ubrza to učenje, ili možda ne?

kružniširoki04032016-3

Inače za one vozače koji ne znaju, ako se pažljivo zagledate u smjeru volana, primijetit ćete skrivenu ručicu koja je u stanju aktivirati pulsirajuće narančasto svijetlo na vanjskoj strani vašeg automobila. Cilj tog pulsirajućeg svijetla je davanje na znanje ostalima u prometu u kojem ste smjeru planirali krenuti!

Sada što ćete vidjeti video prilog, sniman je danas ( petak 04. ožujka ) u vremenu od 16-17 sati na području oba kružna toka koja se nalaze u razdaljini od samo nekoliko metara i gdje smo mogli vidjeti puno pogrešaka od strane vozača, a na sreću bez ozbiljnih posljedica. Ne želimo ni napominjati što bi sve snimili da smo snimali u jutarnjim satima kada se obično ide na posao. Ali ne isključujemo i tu mogućnost kako bi i to mogli uskoro napraviti.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info